Οι ηλεκτρικές κουβέρτες μπορούν να παρέχουν μια ασφαλή πηγή θερμότητας για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν και παρενέργειες από τη χρήση τους.

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αρχικά, σύμφωνα με τα τρέχοντα πρότυπα ασφαλείας και να διαθέτουν μηχανισμό απενεργοποίησης για την αποφυγή υπερθέρμανσης ή πυρκαγιάς. Είναι επίσης σημαντικό για τους ανθρώπους να συντηρούν σωστά την ηλεκτρική τους κουβέρτα και να διασφαλίζουν ότι αποθηκεύεται σωστά προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα.

Υπάρχουν δύο τύποι ηλεκτρικής κουβέρτας: ένας τύπος που εφαρμόζει απευθείας στο στρώμα και ένας τύπος που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει ως παραδοσιακή κουβέρτα.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιεί και τους δύο τύπους ηλεκτρικής κουβέρτας ταυτόχρονα καθώς ενδέχεται να υπάρξει σημαντικός κίνδυνος πυρκαγιάς. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει πιθανότητα οι κουβέρτες να ζεσταθούν πολύ ή να προκαλέσουν εγκαύματα.

Ποιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές κουβέρτες

Οι γιατροί ενδέχεται να συμβουλεύσουν συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων να μην χρησιμοποιούν ηλεκτρικές κουβέρτες. Μεταξύ αυτών είναι άτομα με διαβήτη ή κυκλοφορικά προβλήματα και έγκυες.

Ορισμένα άτομα που πάσχουν από διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν βλάβες (διαβητική νευροπάθεια), οι οποίες οφείλονται σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ενδέχεται, λοιπόν να μην μπορούν να αισθανθούν το πραγματικό επίπεδο θερμότητας μιας ηλεκτρικής κουβέρτας, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση ή εγκαύματα στο δέρμα.

Είναι ασφαλής η ηλεκτρική κουβέρτα για όσους έχουν προβλήματα κυκλοφορίας στο αίμα;

Όπως και με τη διαβητική νευροπάθεια, μια παλαιότερη μελέτη από το 2008 σημειώνει ότι ένα άτομο με προβλήματα κυκλοφορίας στο αίμα μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητο στα επίπεδα θερμότητας. Αυτό οφείλεται στον ουσιαστικό ρόλο που παίζει το δέρμα στη θερμορύθμιση, το σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος.

Επομένως, η χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να μην αισθάνονται ότι η κουβέρτα ζεσταίνεται πολύ.

Επίσης, οι ηλικιωμένοι είναι μία ακόμα κατηγορία ατόμων που χρειάζεται να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν τη χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας. Ο λόγος είναι ότι το δέρμα τους μπορεί να έχει αλλοιωμένους υποδοχείς θερμοκρασίας, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταλάβουν αν είναι πολύ ζεστή.

Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που πάσχουν από άνοια ενώ η χρήση της αντενδείκνυται για άτομα με Πάρκινσον η Αλτσχάιμερ.

Μια μελέτη του 2015 σημειώνει ότι τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να έχουν δυσκολία στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Επιπλέον, όσοι έχουν προβλήματα κινητικότητας μπορεί να λυγίσουν ή να σπάσουν τα εσωτερικά καλώδια της κουβέρτας, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει βραχυκύκλωμα της κουβέρτας και ανά περιπτώσεις ανάφλεξη.

Σύμφωνα με την Ένωση για το Αλτσχάιμερ, ένα άτομο με τη νόσο μπορεί να παρουσιάσει αλλαγές στην ευαισθησία του στη θερμοκρασία.  Οι ηλεκτρικές κουβέρτες μπορεί να μην είναι ασφαλείς για χρήση ούτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή παράγουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία.

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε μη ιονίζουσα ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αποβολής. Η μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό αποβολών στα άτομα της ομάδας υψηλής έκθεσης ήταν διπλάσιο από εκείνα της ομάδας χαμηλής έκθεσης.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι συνολικά, τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν ότι οι πηγές περιβαλλοντικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

Πηγή: lifo.gr με πληροφορίες του Medical NewsToday