Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου

Μεγαλειώδης ήταν η συμμετοχή των γιατρών, των νοσηλευτών αλλά και όλων των υγειονομικών του Γενικού Νοσοκομείου Πολυγύρου, στην 48ωρη απεργία που προκήρυξαν τα αρμόδια πανελλήνια συνδικαλιστικά όργανα.

Πιο συγκεκριμένα, την απεργία προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ παράλληλα στάση εργασίας πραγματοποίησε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία καταγγέλλουν την «επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών δραματική υποστελέχωση τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων» απαιτώντας μαζικές προσλήψεις και προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ακόμα, ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, καθώς όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της ΟΕΝΓΕ, «οι μισθοί είναι καθηλωμένοι εδώ και 15 χρόνια» ενώ παράλληλα «οι περικοπές είναι εδώ: η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, η κατάργηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ωρομισθίου της εφημερίας και της προϋπηρεσίας που έφερε νέες μειώσεις».

Όπως σημείωσε στο Xalkidiki Politiki η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής κα Κεσσίδου Ναταλία, η συμμετοχή των υγειονομικών ήταν πολύ υψηλή, καθώς τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της Υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα είναι χρονίζοντα, χωρίς να έχει δοθεί σχετική λύση σε αυτά.

Το βασικότερο πρόβλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής, εντοπίζεται στο γεγονός ότι το Γ.Ν.Χ. είναι υποστελεχωμένο κατά 30% τόσο από ιατρικό όσο και από νοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα τα στοιχεία αυτά αφορούν στην ορθή λειτουργία του νοσοκομείου σε περιόδους που διαμένει ο μόνιμος πληθυσμός της Χαλκιδικής, με το πρόβλημα να οξύνεται ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες κατά τους οποίους ο αριθμός των κατοίκων αυξάνεται ραγδαία, ενώ παράλληλα ποικίλει και η πολυπλοκότητα των περιστατικών.

Παράλληλα, η διαρκής υπερεφημέρευση των ήδη υπαρχόντων γιατρών, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε σχετικούς διαγωνισμούς του Υπουργείου Υγείας για την πλήρωση των κενών θέσεων στο υγειονομικό προσωπικό.

Εξίσου όμως σημαντικό πρόβλημα για το νοσοκομείο Χαλκιδικής, αποτελεί και η μη λειτουργία της ΤΟΜΥ, η οποία θα εξυπηρετούσε σημαντικό φόρτο εργασίας από τα Τακτικά Ιατρεία. Υπενθυμίζεται ότι το  Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Πολυγύρου, όπου γίνεται η διαλογή των ασθενών αφού παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα τα έκτακτα περιστατικά να εξυπηρετούνται στον χώρο όπου τελούνται τα Τακτικά Ιατρεία.

Από την πλευρά τους οι γιατροί, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΝΓΕ, προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχτούν «καμία έκπτωση στις ανάγκες» τους, ζητώντας παράλληλα την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.