«Μικροί Επιστήμονες» δεν είναι κάτι άλλο παρά μια ομάδα παιδιών του δήμου Αριστοτέλη που συμμετέχει στο ομώνυμο πρόγραμμα το οποίο έχει σχεδιάσει η εκπαιδευτική ομάδα της Eduact, σε συνεργασία με την Ελληνικός Χρυσός. Ολοένα και περισσότερα παιδιά συμμετέχουν στα εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα τελευταία πέντε χρόνια, δικαιώνοντας τους στόχους της Εταιρείας να επενδύσει στις νέες γενιές του δήμου Αριστοτέλη.

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, οι Μικροί Επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής First Global, σε μια ειδική εκδήλωση που οργάνωσαν από κοινού η EDUACT και η Ελληνικός Χρυσός. Τα παιδιά και οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα, τις διεθνείς διακρίσεις και τα οφέλη του για τους νέους. Μάλιστα, παρουσιάστηκε και το πρότζεκτ της Εθνικής Ομάδας, ένα ρομπότ που κατασκεύασε η ομάδα και της χάρισε την τρίτη θέση στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στη Σιγκαπούρη.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η Ειρήνη Στρίκου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ελληνικός Χρυσός, το πρόγραμμα «Μικροί Επιστήμονες» του δήμου Αριστοτέλη, εμπίπτει απόλυτα στη στρατηγική, εταιρική της υπευθυνότητα, υπό τον πυλώνα της εκπαίδευσης. «Η εκπαίδευση σημαίνει το μέλλον και είναι το κλειδί του αύριο. Η ρομποτική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν προσωπικά, αλλά και συλλογικά», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μ. Παναγίας, Κωνσταντίνος Πασχάλης, χαιρέτισε την εκδήλωση, τονίζοντας τη σημασία του προγράμματος για τους νέους του τόπου του. «Το όφελος της εκπαιδευτικής ρομποτικής είναι μεγάλο. Αυξάνει την κριτική σκέψη των παιδιών, τους εξοικειώνει με την τεχνολογία και τους μαθαίνει πράγματα που δεν μάθαιναν διαφορετικά», τόνισε ο ίδιος.

Το πόσο σε βάθος κατανοούν τα παιδιά το πρόγραμμα και τα οφέλη του, φαίνεται αν ακούσει κανείς την Χρυσή Κύρου, η οποία ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής, δηλώνει: «Έχω διαβήτη και με τις εξελίξεις της ρομποτικής μπορώ να βλέπω εξέλιξη στη ζωή μου και στην υγεία μου». Καλεί ταυτόχρονα όλα τα παιδιά της Μ. Παναγίας να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

«Η ρομποτική για μένα είναι πολλά παραπάνω από την κατασκευή ρομπότ και τον προγραμματισμό. Μαθαίνεις πολλά περισσότερα, και χτίζεις φιλίες», λέει ο Κωνσταντίνος Γαλατσάνος, επίσης μέλος της Εθνικής Ομάδας. Εκτός των παιδιά φυσικά, και οι γονείς, αγκαλιάζουν τα τελευταία χρόνια με ολοένα και μεγαλύτερη θέρμη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας ότι το πρόγραμμα διαμορφώνει τις προσωπικότητες των παιδιών με γερές βάσεις και σωστά κριτήρια.

Τους στόχους του προγράμματος από την πρώτη στιγμή υλοποίησής του, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, πρόεδρος του Οργανισμού EDUACT. «Η προσπάθειά μας ήταν να μπορέσουμε να μεταδώσουμε δεξιότητες του 21ου αιώνα σε παιδιά στην ορεινή Χαλκιδική. Ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα που βασίζεται στις δεξιότητες των παιδιών, δώσαμε προβλήματα της καθημερινότητας και ενεργοποιήσαμε τη φαντασία των παιδιών ώστε να βρούνε λύσεις. Έτσι βάζουμε έναν σπόρο για μια καλύτερη κοινωνία τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Βασιλείου, κάνοντας λόγο για άριστη συνεργασία μεταξύ όλων, εκπαιδευτικών, παιδιών και γονέων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης Μικροί και… μεγάλοι Επιστήμονες συμμετείχαν σε διαδραστικά δρώμενα και χειροκρότησαν την παρουσία του σκηνοθέτη Παναγιώτη Κουντουρά. Από τη γιορτή της εκπαίδευσης και της ρομποτικής, στη Μεγάλη Παναγία, δεν θα μπορούσε να λείπει η αναμνηστική φωτογραφία.