Δύο άνδρες συνελήφθησαν επειδή αφού εισήγαγαν ηλιέλαιο από την Βουλγαρία, με πρόσμιξη χρωστικών ουσιών έφτιαχναν νοθευμένο ελαιόλαδο, το οποίο στη συνέχεια πουλούσαν στην αγορά.

Τα δύο άτομα που συνελήφθησαν, και εμπλέκονται στην υπόθεση παρασκευής και διάθεσης νοθευμένου ελαιόλαδου είναι πατέρας και γιος. Κατασχέθηκαν περισσότερα από 13.000 λίτρα λαδιών (ηλιέλαιο και νοθευμένο ελαιόλαδο).

Οι δύο άνδρες, ηλικίας 36 και 80 ετών, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του τμήματος προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των Ν. 4235/2014 «Ποινικές κυρώσεις επί μη συμμόρφωσης στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας ζώων και της διαχείρισης ΖΥΠ και ΠΠ» και Ν. 4177/2013 «Ρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών».

Πώς νόθευαν το λάδι που πωλούσαν ως ελαιόλαδο

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, πατέρας και γιος δημιούργησαν κατάλληλη και οργανωμένη υποδομή για την παράνομη παρασκευή και συσκευασία ελαιολάδου, το οποίο παρήγαγαν από την επεξεργασία ηλιελαίου με πρόσμιξη κατάλληλων χρωστικών ουσιών. Στη συνέχεια προχωρούσαν στη συσκευασία και τη διάθεσή του στη αγορά, ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Η πρώτη ύλη (ηλιέλαιο) εισαγόταν από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια με τη χρήση των κατάλληλων χρωστικών ουσιών πωλούνταν ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» με διάφορες ετικέτες περιοχών της Ελλάδος και διοχετευόταν στην αγορά τόσο της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε χθες σε αποθήκη εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο ειδών διατροφής και βρίσκεται σε περιοχή του δήμου Δέλτα, με τη συνδρομή ειδικού κλιμακίου του Ε.Φ.Ε.Τ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

-6.644 λίτρα νοθευμένο ελαιόλαδο, το οποίο ήταν σε δοχεία των 5 και 3 λίτρων με ετικέτες «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» διαφόρων εταιρειών,

-6.500 λίτρα ηλιέλαιο εντός επτά πλαστικών δεξαμενών,

-Πληθώρα ετικετών που ανέγραφαν «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο»,

-Μία πλήρης και λειτουργική εγκατάσταση πλήρωσης και τυποποίησης λαδιών αποτελούμενη από σωληνώσεις και δεξαμενές περιέχουσες υγρό αγνώστου χημικής σύστασης και αμφιβόλου ποιότητας,

-9.035 κενές μεταλλικές συσκευασίες αποθήκευσης λαδιού (δοχεία),

-358 κενές πλαστικές συσκευασίες και αποθήκευσης λαδιού (δοχεία),

-5 τιμολόγια παρελθόντων ετών και

-1 Ι.Χ. Φορτηγό.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ ελήφθησαν δείγματα από τα κατασχεθέντα συσκευασμένα προϊόντα νοθευμένου ελαιόλαδου, τα οποία θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

πηγή lifo