Για πολλά χρόνια δούλεψε στην οικογενειακή εκμετάλλευση, ακόμη και με έμμισθη σχέση, μέχρι να ξεκινήσει το προσωπικό του εγχείρημα στην καλλιέργεια σιτηρών.

Με σκληρή δουλειά και με κατάλληλο εξοπλισμό, κατάφερε να εισάγει νέα κριτήρια στο τι θεωρείται επιτυχία στην παραγωγή σκληρού σίτου.

Μια κατηγορία από μόνος του, σήμερα, στα 51 του χρόνια αποτελεί πρότυπο σύγχρονου ψηφιακού αγρότη – επιχειρηματία, ο οποίος, από το 2018, εφαρμόζει τις πιο καινοτόμες λύσεις γεωργίας ακριβείας σε μια εκμετάλλευσή που αριθμεί περί τα 4.000 στρέμματα.

Τα σιτηρά του, παραπέμπουν σε εικόνες καλλιεργειών του Καναδά, καταγράφοντας πολύ υψηλές αποδόσεις, προσεγγίζοντας, κατά μέσο όρο, τα 500 κιλά το στρέμμα.

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κτήματα δεν είναι αρδεύσιμα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και «μικρό θαύμα». Η εξήγηση βρίσκεται στη μελετημένη κατεργασία του εδάφους και την επιστημοσύνη στη χρήση προϊόντων θρέψης.

Η ορθή θρέψη περιφρουρεί την υγεία του φυτού και ανεβάζει την παραγωγή. Επόμενα βήματα είναι η μέριμνα σωστής αποθήκευσης και η διάθεση του προϊόντος στην αγορά σε περιόδους χαμηλής προσφοράς.

Οι επιλογές σε μηχανήματα και εξοπλισμό, είναι, για τον Μιλτιάδη Χαρένη, κρίσιμες παράμετροι. Ταξιδεύει συχνά και σε διεθνείς εκθέσεις, ώστε να ενημερώνεται για τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Δηλώνει ερωτευμένος με τη δουλειά του, την οποία χαρακτηρίζει δεύτερη αγάπη, αμέσως μετά την οικογένειά του. Μεγάλη αγάπη έχει και για το χωριό του, την Νέα Γωνιά, όπου και εκλέγεται διαδοχικά, πρόεδρος της κοινότητας.

Ο Μιλτιάδης Χαρένης είναι ο Αγρότης της Χρονιάς για το 2023!

http://📸 Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο στο Facebook https://fb.watch/oHtqWIfic4/

πηγή agronews