Την Κυριακή 3/12/2023, ευαισθητοποιημένος πολίτης ειδοποίησε την Αστυνομία πως στο 106ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Κοζάνης, ανάμεσα στην Πλαγιά Κόνιτσας και το Επταχώρι Καστοριάς, βρίσκονται 3 νεκρές πυροβολημένες αρκούδες. Στο περιστατικό πέρα από την Αστυνομία έσπευσαν άμεσα στελέχη των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, της Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης και του Δασαρχείου Καστοριάς (φορείς της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης) αντικρύζοντας ένα αποτρόπαιο θέαμα. Από την αυτοψία προέκυψε ότι τα ζώα είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση με όπλο που χρησιμοποιείται για κυνήγι αγριόχοιρου. Πρόκειται για μία μητέρα αρκούδα (ηλικίας ∼ 6 ετών και βάρους ∼ 110 κιλών) και για τα δύο μικρά της, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό (ηλικίας ∼ενός έτους). Για την διαλεύκανση του εγκλήματος διεξάγεται έρευνα.
Κατά την διάρκεια της αυτοψίας οι συνεργάτες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ συνέλεξαν γενετικό υλικό (τρίχες) και από τα 3 ζώα το οποίο παρέδωσαν στην Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ.. Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί για γενετική ανάλυση, η οποία θα δώσει επιπλέον στοιχεία για τα σκοτωμένα ζώα αλλά και για την σχέση τους με τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα το γενετικό υλικό θα χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση των σκύλων δίωξης αρκούδας (Karelian Bear Dogs) που αποκτήθηκαν από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του έργου LIFE arcprom για την απομάκρυνση αρκούδων που προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές.
Η αρκούδα προστατεύεται αυστηρά από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι ένα πολύτιμο είδος του φυσικού μας πλούτου με σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του δασικού οικοσυστήματος. Το γεγονός ότι το έγκλημα έλαβε χώρα εντός προστατευόμενης περιοχής (Natura 2000, «Κορυφές Όρους Γράμμος») είναι ενδεικτικό του πόσο ανεξέλεγκτη είναι η λαθροθηρία σε πολλές περιοχές της χώρας και πόσο ελλιπής είναι η φύλαξη από το εντεταλμένο προσωπικό. Πέρα από τον προφανή κίνδυνο που αποτελεί για όλα τα προστατευόμενα είδη, η πίεση που ασκεί η λαθροθηρία στους ορεινούς βιοτόπους της αρκούδας είναι πιθανόν να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που οδηγούν θηλυκά με τα μικρά τους να μετακινούνται πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα πολλές φορές την αύξηση της αλληλεπίδρασης με τον άνθρωπο.
Όσο ο νόμος δεν εφαρμόζεται, τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει. Oι φυσικοί αυτουργοί του επαχθούς αυτού εγκλήματος θεωρούν τους εαυτούς τους κριτές για το ποιο πλάσμα αξίζει να ζει και ποιο όχι. Είναι πολύ πιθανόν, αν δεν συλληφθούν και τιμωρηθούν άμεσα, στο μέλλον να στρέψουν τα όπλα τους και κατά ανθρώπων“, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Καλλιστώ, που καλεί τις αρμόδιες αρχές να μην σταματήσουν τις έρευνες μέχρι τον εντοπισμό των δραστών. Παράλληλα, η οργάνωση απευθύνει έκκληση προς κάθε πολίτη που ενδεχομένως να γνωρίζει κάποια πληροφορία που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στην διαλεύκανση της υπόθεσης να επικοινωνήσει είτε με την Αστυνομία είτε με το Δασαρχείο Καστοριάς. Τέλος, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σκοπεύει να ζητήσει από την Δασική Υπηρεσία να εξετάσει το ενδεχόμενο της επικήρυξης των δραστών.