Στην εποχή της πράσινης μετάβασης οδηγούνται οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, καθώς δύο μεγάλα έργα αναμένεται να λάβουν χώρα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για την εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας λυμάτων αλλά και την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το πρώτο έργο, όπου ανάδοχος αναδείχτηκε η εταιρεία Μηχανική Περιβάλλοντος ΑΕ, αφορά την κατασκευή σταθμών επεξεργασίας λυμάτων σε Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και στους οικισμούς Καρυές και Δάφνη, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης λυμάτων και της συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος της περιοχής.

Το ύψος της σύμβασης είναι 12,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί:

• Η εκπόνηση της Οριστικής μελέτης, της μελέτης Εφαρμογής και των κάθε είδους συμπληρωματικών μελετών και ερευνών.

• Η κατασκευή των έργων Πολιτικού Μηχανικού.

• Η προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού.

• Η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου.

• Κάθε εργασία ή προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, η οποία είναι αναγκαία για την ολοκληρωμένη κατασκευή και άρτια και αποδοτική λειτουργία του Έργου.

Τα έργα επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων αφορούν τις εξής Ιερές Μονές: Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας, Ι. Μ. Βατοπαιδίου, Ι. Μ. Ιβήρων, Ι. Μ. Αγ. Διονυσίου, Ι. Μ. Κουτλουμουσίου, Ι. Μ. Παντοκράτορος, Ι. Μ. Ξηροποτάμου, Ι. Μ. Ζωγράφου, Ι. Μ. Δοχειαρίου, Ι. Μ. Φιλοθέου, Ι. Μ. Αγ. Παύλου, Ι. Μ. Σταυρονικήτα, Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας (τμήμα αυτής), Ι. Μ. Ξενοφώντος, Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου, Ι. Μ. Εσφιγμένου (έργα στο Ι. Κελί Αγ. Τρύφωνος) και τους οικισμούς Καρυές και Δάφνη.

Επίσης, η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους προκήρυξε τον περασμένο Οκτώβριο δημόσιο, ανοικτό, ηλεκτρονικό, διεθνή διαγωνισμό, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της τιμής, συνολικού προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ (το ποσό αυτό απαλλάσσεται από ΦΠΑ) που αφορά στην επιλογή αναδόχων για την “Προμήθεια Υλικών και Εξοπλισμού” στο πλαίσιο του έργου “Καινοτόμος ενεργειακή αναβάθμιση Ι. Μ. Βατοπαιδίου με χρήση Α.Π.Ε.”

Τον περασμένο Μάιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε την ένταξη του έργου “Καινοτόμος ενεργειακή αναβάθμιση Ι. Μ. Βατοπαιδίου με χρήση Α.Π.Ε.” στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της προγραμματικής περιόδου 2021-2025).

Στόχος του έργου είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του θερμικού συστήματος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της εκπομπής καυσαερίων, την αξιοποίηση της ανανεώσιμης πηγής της βιομάζας που είναι διαθέσιμη σε επαρκείς ποσότητες από το τοπικό δάσος της Μονής, την ενίσχυση του “πράσινου” ενεργειακού χαρακτήρα της Μονής σε συνδυασμό με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο (Φ/Β σύστημα).

capital.gr