Παγωμένος και μουδιασμένος ο κτηνοτροφικός κόσμος της Χαλκιδικής προσήλθε στην τακτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αρναία, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χαλκιδικής.

Τα θέματα που απασχολούν το νομό αφορούν τόσο τους γενικούς προβληματισμούς του κλάδου στη χώρα, όσο και επιμέρους ζητήματα περιοχών στη Χαλκιδική. Αναφορικά με τις τιμές στο γάλα, οι κτηνοτρόφοι αναμένουν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, που όμως κωλυσιεργούν με σκοπιμότητες από γαλακτοβιομηχανίες, ακόμη και μικρότερες μονάδες, όπως καταγγέλλουν. Για τους κτηνοτρόφους ωστόσο, η διατήρηση της τιμής, αλλά και μια μικρή αύξηση, συνεχίζει να είναι επιδιωκόμενος σκοπός.

Η συρρίκνωση των μονάδων ήταν ένα δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τους κτηνοτρόφους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συλλόγου Δημήτρη Κόμνου, «αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική, είναι αμφίβολο αν έχουν μείνει έστω και 500 μονάδες εν λειτουργία». Ο ίδιος κρούει για άλλη μια φορά το καμπανάκι του κινδύνου όσον αφορά τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων μονάδων και την επιθυμία νέων να μείνουν στο επάγγελμα. «Έχω πει πολλές φορές ότι αφανίζουν τον κτηνοτροφικό κόσμο και κρατάνε μόνο αυτά που τους συμφέρουν. Στο τέλος όμως, χαμένος είναι ο ίδιος ο καταναλωτής που δεν ξέρει τι τρώει και τι πίνει από γάλα, λόγω παρανομιών και ελληνοποιήσεων», επανέλαβε ο κ. Κόμνος.

Την ίδια στιγμή άλυτο παραμένει το πρόβλημα νομιμοποίησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στη Σιθωνία, όπου λόγω μη πρόβλεψης στο ΓΠΣ του δήμου, οι εκμεταλλεύσεις θεωρούνται παράνομα χωροθετημένες. Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί πάνω από δεκαπέντε χρόνια την περιοχή, αλλά το 2012, αναγκαστικά και με το νόμο περί νομιμοποιήσεων των κτηνοτροφικών μονάδων άνοιξε ο φάκελος από όλους τους αρμόδιους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Τέλος ένα σοβαρό θέμα καθημερινότητας συζητήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, και τους τοπικούς δήμους του νομού, προκειμένου να υπάρξει σήμανση διέλευσης κοπαδιών σε περιοχές όπου βρίσκονται κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Κόμνος, «οι συνάδελφοι, κτηνοτρόφοι έχουν υποδείξει ήδη τα επίμαχα σημεία και ειδικότερα από τις υπηρεσίες του δήμου Αριστοτέλη δόθηκαν οι συντεταγμένες». Μένει τώρα να δοθεί το πράσινο φως από τις τεχνικές υπηρεσίες και τις διευθύνσεις τροχαίας.