Στον δήμο Κασσάνδρας πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συνάντηση φορέων για την παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Παραλιακών Περιοχών της Χαλκιδικής, που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – ΠΔΕ ΣΑΤΑ 075 του Υ.Π.ΕΝ., υπό την ονομασία τίτλου Έργων «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ».

Στην παρουσίαση εκπροσωπήθηκαν οι δήμοι της Χαλκιδικής, από τη Νέα Προποντίδα παραβρέθηκε ο δήμαρχος Μ. Καρράς, από τον Πολύγυρο ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Γιώργος Εμμανουήλ και ο Θεόδωρος Ληστής εκπρόσωπος του Δήμου Σιθωνίας, ενώ παρούσα ήταν η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κα. Κατερίνα Ζωγράφου.
Παρόντες ήταν ακόμη, υπηρεσιακοί παράγοντες από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων.

Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της φυσιογνωμίας και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων, καθώς και η ισόρροπη ανάπτυξη του χώρου, με άμεσες προτεραιότητες:
– την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μεταβλητότητας,
-την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού,
-τη διατήρηση και ανάδειξη της εικόνας και του τοπίου των οικισμών,
-την υποστήριξη αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών απειλών,
-την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας,

—την προστασία και ανάδειξη των διαθέσιμων φυσικών και πολιτιστικών πόρων εντάσσοντάς τους ταυτόχρονα στην αναπτυξιακή διαδικασία
– την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και προσβασιμότητας,

Το έργο θα τεθεί σε διαβούλευση στα μέσα του 2025 και εκτιμάται ότι στα τέλη του ίδιου έτους θα παραδοθεί οριστικά μελέτη και σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

«Μας δίνεται η ευκαιρία στο πλαίσιο του έργου να οργανώσουμε και να αναπτύξουμε χωρικά τους δήμου μας, να ορίσουμε χρήσης γης και όρους δόμησης και να αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για τους δήμου μας που θα αναδείξει τις αναπτυξιακές προοπτικές κάθε περιοχής», αναφέρει μεταξύ άλλων η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά.