Τιμή και επιβράβευση των προσπαθειών του χαρακτηρίσει τον τίτλο «Αγρότης της Χρονιάς» ο κ. Μιλτιάδης Χαρένης από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, που μίλησε στη Σουζάνα Καζάκα για τη βράβευση που έλαβε και τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτή. Σημειώνεται εξάλλου, ότι ο ίδιος είναι πρόεδρος της κοινότητας Ν. Γωνιάς και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στη Ν. Προποντίδα για τη νέα αυτοδιοικητική θητεία.

 

Όπως λέει ο κ. Χαρένης από 7 χρονών ακολουθούσε τον πατέρα του στη δουλειά, κι από δέκα χρονών θυμάται ότι έγινε ενεργός στη δουλειά. Γι’ αυτό και αγάπησε τις καλλιέργειες και έφτασε στις μέρες μας να χαίρεται τις βραβεύσεις του.

Σήμερα ασχολείται με σιτηρά, κριθάρια, βίκο κ.α. Με την εμπειρία ετών αλλά και το βλέμμα στο μέλλον, ο κ. Χαρένης απαντά ότι ο αγρότης πρέπει σήμερα να βλέπει πλέον τη δουλειά του ως επιχείρηση. Το 2013 επισκέφτηκα μια έκθεση στο εξωτερικό και γνώρισα τη γεωργία ακριβείας. Τότε δεν υπήρχαν εταιρείες να με στηρίξουν. Υπήρξα ο πρώτος πελάτης μιας ανάλογης εταιρείας το 2015 με αποτέλεσμα να εξελιχθούμε μαζί», εξηγεί.

Η σύγχρονη τεχνολογία, οι έξυπνες συσκευές και τα λογισμικά προγράμματα που είναι ανάλογα διαμορφωμένα βοηθούν τον κ. Χαρένη να εποπτεύει το σύνολο της καλλιέργειας… από την καρέκλα του γραφείου του. «Όταν εντοπίσω πρόβλημα στο χωράφι, σε συγκεκριμένο σημείο, τότε θα πάω να δω σε τι οφείλεται. Είναι μύκητας, είναι κάτι άλλο, θα το δω στοχευμένα χωρίς να γυρίζω ανάμεσα στα χωράφια με τις ώρες», μας λέει κρατώντας στο χέρι το κινητό με την απεικόνιση της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρένη οι νέοι αγρότες που έχουν ελάχιστη εμπειρία στο χωράφι, επιβάλλεται να βοηθηθούν από τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα.

«Δεν είναι εύκολο να ξεκινήσεις από το μηδέν για μια αγροτική δουλειά. Εγώ είμαι αγρότης δεύτερης γενιάς και ήδη βρήκα τις βάσεις από τον πατέρα μου. Παρόλα αυτά, σήμερα είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει κάποιος από μηδενική βάση, σε σχέση με το παρελθόν», λέει.

Ερωτευμένος με τη δουλειά του

Για το νομό Χαλκιδικής η χρήση της τεχνολογίας στα σιτηρά και τις ελιές είναι μονόδρομος, όπως αναφέρει ο κ. Χαρένης. Για παράδειγμα, φέρνει έναν καταγραφέα απόδοσης που τοποθέτησε στη θεριζοαλωνιστική μηχανή, ώστε μετά τον θερισμό να σχεδιαστεί ένας χάρτης απόδοσης των χωραφιών που στοχεύει στη βελτίωση των αδύναμων σημείων. Το δεύτερο βήμα όπως εξηγεί, περιλαμβάνει δορυφορικές εικόνες των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Επιπλέον, μια ελληνική τεχνολογική πατέντα «διαβάζει» τη λίπανση του αγρού και μεταδίδει τα στοιχεία, ώστε να είναι αρτιότερη η τελική παραγωγή. Το καινοτόμο σύστημα διαφοροποιημένης real time εφαρμογής αγροχημικών και λιπασμάτων στο χωράφι, που δημιούργησε το 2018 η Augmenta, βρίσκεται τοποθετημένο μαζί με τα άλλα συστήματα παρακολούθησης πάνω σε ένα τρακτέρ που υπολείπεται σε τεχνολογική εξέλιξη, είναι όμως σταθερό εργαλείο του κ. Χαρένη εδώ και πολλά χρόνια που ασχολείται με τη γεωργία, τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του.

Ο κ. Χαρένης μιλά για τη διάκριση που έλαβε δηλώνοντας ερωτευμένος με τη δουλειά του. Μάλιστα συμφωνεί ότι πρέπει η χρήση της τεχνολογίας να είναι παράδειγμα προς μίμηση ακόμη και για κάθε μικρό παραγωγό σε μικρές περιοχές της χώρας μας. Ο ίδιος ξενάγησε το Xalkidikipolitiki στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούνται τα εργαλεία. Ογκώδη τρακτέρ, μηχανήματα σποράς και λίπανσης, όλα στην υπηρεσία της γεωργίας ακριβείας και της παραγωγής των ανθρώπων ασχολούνται με τη γη, με πάθος, αγάπη και μεράκι.