Στο κατάμεστο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ορκίστηκαν χθες το απόγευμα τα 61 μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Κατά την τελετή. ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε μια την ανάγκη της ενότητας όλων των συμβούλων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της επόμενης θητείας.

Ως διοίκηση «στις προκλήσεις κοιτάξαμε πιο ψηλά από τα εμπόδια και αυτή την παρακαταθήκη θα τη διαφυλάξουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Τζιτζικώστας, τονίζοντας παράλληλα πως «πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις του μαζί» οι οποίες θα αποτελέσουν και την κινητήριο δύναμη για το μέλλον. Ακόμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως «οι διαφωνίες δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερές από τις ελπίδες».

Ο κ. Τζιτζικώστας περιέγραψε τους τέσσερις άξονες της πολιτικής της Περιφέρειας επισημαίνοντας ότι αυτή θα τρέξει πιο γρήγορα για τη Μακεδονία του 2030, μια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη Μακεδονία.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, επιδίωξή του είναι μια σύγχρονη Μακεδονία με έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, νέες επενδύσεις στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στην καινοτομία, στις εξαγωγές, με νέα σχολεία και έργα αναβάθμισης σε όλα τα νοσοκομεία, το πόσιμο νερό, με δράσεις υποστήριξης εργαζομένων και ανέργων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, που, όπως είπε, θα μπει σε τροχιά υλοποίησης με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος εντός του 2024.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι χτίζεται η έξυπνη Μακεδονία με νέες τεχνολογίες, ψηφιακές υπηρεσίες, κίνητρα έρευνας, χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων και προβολή των μακεδονικών προϊόντων. Οι προσπάθειες της Περιφέρειας στον τομέα του πρασίνου θα περιλαμβάνουν νέα αντιπλημμυρικά έργα, περισσότερα πάρκα και χώρους πρασίνου, την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα και επένδυση στην Κυκλική Οικονομία. Στον κοινωνικό τομέα προβλέπονται δράσεις για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, η λειτουργία 150 Κοινωνικών δομών, η διανομή τροφίμων σε απόρους και η μέριμνα για γυναίκες, έφηβους και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Την ορκωμοσία του Περιφερειάρχη και των περιφερειακών συμβούλων, τέλεσε ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο μητροπολίτης Φιλόθεος ευχήθηκε στον κ. Τζιτζικώστα και στους περιφερειακούς συμβούλους καλή δύναμη στην άσκηση του έργου τους υπέρ του λαού του τόπου. Στην τελετή την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι των κομμάτων.