Τα Χριστούγεννα φέρνουν ανάμεικτα συναισθήματα, μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, επανασύνδεσης ανθρώπων, ανταλλαγής και ευγνωμοσύνης. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι μια περίοδος πίεσης, σύγκρουσης και άγχους.

Μερικές φορές μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει αυτή η ανείπωτη απαίτηση ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια τα Χριστούγεννα: προσεκτικά επιλεγμένα δώρα, νόστιμο φαγητό, αισθήματα σύνδεσης και καλαισθησία. Είναι πολλά όσα έχουμε να περιμένουμε και πολλά όσα καλούμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη τους. Γι’ αυτό σας προτείνω να κάνετε στον εαυτό σας ένα δώρο, το δώρο της αυτοσυμπόνιας.

Αυτό είναι ένα πολύτιμο δώρο. Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι δεν μπορούμε να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή να μην μπορούμε να δώσουμε τα δώρα που έχουμε σχεδιάσει και αποθηκεύσει, μπορεί να χρειαστεί να φροντίσουμε όσους δεν μπορούν να είναι σωματικά μαζί μας και αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους μας. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να μας δώσει την ευκαιρία να γίνουμε πιο εφευρετικοί, και ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να απολαύσουμε τα Χριστούγεννα με τρόπο που δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατό.

Αυτοσυμπόνια

Για να είμαστε συμπονετικοί με τον εαυτό μας, υπάρχουν τρία στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη, τα οποία είναι η καλοσύνη, η κοινή ανθρωπιά και η ενσυνειδητότητα. Έχω διαπιστώσει ότι καθένα από αυτά είναι ισχυρό, ωστόσο ο συνδυασμός των τριών μαζί έχει εντυπωσιακά θετικό αντίκτυπο στην ευημερία.

Καλοσύνη

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια εποχή των «πρέπει» και αυτό το «πρέπει» μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κρίνουμε τον εαυτό μας. «Έπρεπε» να είχαμε στείλει αυτό το δώρο μέχρι τώρα, «πρέπει» να έχουμε χρόνο για να δούμε κάποιον συγγενή, «πρέπει» να βεβαιωθούμε ότι η μέρα είναι ακόμη πιο ξεχωριστή από το κανονικό φέτος. Όλα αυτά είναι μια μορφή κριτικής την οποία ασκούμε στον εαυτό μας.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να ασκούμε την «αυτοευγένεια» αντί για την αυτοκριτική. Μπορούμε να εξασκηθούμε στο να αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε αυτό που έχουμε κάνει και να αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς που μας περιβάλλουν. Αν δυσκολευόμαστε να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να φανταστούμε ότι μιλάμε με έναν καλό φίλο που βρίσκεται στην ίδια θέση και νιώθει συγκλονισμένος. Τι θα τους λέγαμε; Πες αυτό στον εαυτό σου, να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου.

Κοινή Ανθρωπιά

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι υποφέρουν κατά καιρούς. Μπορεί να μην υποφέρουν με τον ίδιο τρόπο ή για τα ίδια πράγματα, αλλά όλοι οι άνθρωποι υποφέρουν. Η ταλαιπωρία είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Τούτου λεχθέντος, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια κοινή αιτία ταλαιπωρίας, ο Covid-19. Η κάθε οικογένεια επηρεάστηκε διαφορετικά και σε διαφορετικό βαθμό, αλλά ένα πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι μας είχε επηρεάσει όλους. Όταν αναγνωρίζουμε ότι η ταλαιπωρία είναι καθολική, φέρνει μια αίσθηση σύνδεσης και μειώνει τα συναισθήματα απομόνωσης.

Ενσυνειδητότητα

Κάνοντας μια παύση για να παρατηρήσουμε την πίεση που δεχόμαστε, μπορούμε να παρατηρήσουμε προσεκτικά τις απαιτήσεις που μας τίθενται. Μπορούμε να τα δούμε αντικειμενικά χωρίς να υπερταυτιζόμαστε μαζί τους. Μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας «ναι, έχω πολλά να κάνω. Κάποια από αυτά είναι επιτεύξιμα και άλλα όχι.» Το να είμαστε προσεκτικοί μπορεί να μας εμποδίσει να ταυτιστούμε υπερβολικά με τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν είμαστε άχρηστοι άνθρωποι αν δεν κάνουμε τα πάντα ή δεν τα κάνουμε όλα τέλεια. Η ενσυνειδητότητα κρατά μακριά την αυτοκριτική.

Μην περιμένετε μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το δώρο. Ξεκινήστε τώρα, ξεκινήστε με κάτι μικρό, ίσως πείτε κάτι ευγενικό στον εαυτό σας, όπως «κάνω το καλύτερό που μπορώ» ή «τα έχω πάει πολύ καλά λαμβάνοντας υπόψη πόσα πολλά έπρεπε να κάνω».

Εάν παρατηρήσετε ότι κάποιος άλλος είναι σκληρός με τον εαυτό του, μεταδώστε αυτό το δώρο, μοιραστείτε το με άλλους.

Καλά Χριστούγεννα!

Στέλλα Πλιούκα

MSc Ψυχολόγος – Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια