Βίντεο στα οποία καταγράφεται η φονική δράση του 24χρονου μακελάρη στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο 24χρονος φοιτητής, φορώντας μαύρα ρούχα και κρατώντας ένα τυφέκιο με διόπτρα (φαίνεται να μοιάζει με τα αντίστοιχα που διαθέτουν οι ελεύθεροι σκοπευτές), βγαίνει στο μπαλκόνι του 4ου ορόφου και ανοίγει πυρ προς τον δρόμο, ενώ έχουν φτάσει οι αστυνομικές δυνάμεις.

Λίγα μέτρα μακριά βρίσκονται φοιτητές, που κρέμονται από το περβάζι προκειμένου να καλυφθούν από τα αδιάκριτα πυρά του ενόπλου.

Σε ένα από τα βίντεο ακούγονται άνδρες των αρχών να τον προκαλούν να ανοίξει πυρ εις βάρος τους, προκειμένου να τον κάνουν να εμφανιστεί, ώστε να δώσουν τη δυνατότητα βολής εναντίον του.

Σημειώνεται ότι από τη δολοφονική επίθεση, νεκροί έπεσαν 14 άνθρωποι, ενώ 25 τραυματίστηκαν.

Ο δράστης βρέθηκε νεκρός σε αίθουσα της Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ δεν έχει γίνει σαφές αν αυτοκτόνησε.

Ο δράστης φέρεται να είχε προαναγγείλει το μακελειό
«Επιτρέψτε μου να συστηθώ. Το όνομά μου είναι Νταβίντ. Θέλω να κάνω ένοπλη επίθεση σε ένα σχολείο και ίσως να αυτοκτονήσω».

Τα παραπάνω γράφτηκαν σε λογαριασμό στο Telegram από κάποιον που υπογράφει ως Νταβίντ Κόζακ και επί της ουσίας προαναγγέλλει το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στο κέντρο της Πράγας.

Σύμφωνα με την τσεχική εφημερίδα Hospodářské noviny, η αστυνομία διερευνά το κατά πόσο πίσω από τις επίμαχες αναρτήσεις βρισκόταν ο 24χρονος δράστης της σημερινής επίθεσης στο κτίριο της Σχολής Τεχνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί είχε βρεθεί νεκρός ο πατέρας του στην πόλη Κλάντνο και εκτιμάται ότι ο 24χρονος είναι ο δράστης της εν λόγω δολοφονίας.

Το ημερολόγιο του τρόμου
Το πρώτο μήνυμα του Νταβίντ Κόζακ αναρτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου και γράφει: «Αυτό θα είναι το ημερολόγιό μου καθώς προχωράω προς την ένοπλη επίθεση στο Πανεπιστήμιο».

Ακολουθεί μια σειρά αναρτήσεων, στις οποίες ο Κόζακ δηλώνει ότι μισούσε τον κόσμο και ήθελε να αφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο πόνο σε αυτόν. «Ολοι απλώς με μισούσαν, με μισούν και θα συνεχίσουν να με μισούν. Δεν με νοιάζει γιατί είναι αμοιβαίο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αντλούσε έμπνευση από δύο συγκεκριμένες επιθέσεις στη Ρωσία.

Η πρώτη αφορούσε σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο στο Καζάν του Ταταρστάν της Ρωσίας, τον Μάιο του 2021. Τότε είχαν πεθάνει εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά μαθητές, ενώ είχαν τραυματισθεί περισσότερα από 20 άτομα. «Οταν ο Ιλνάζ έκανε την επίθεσή του, συνειδητοποίησα ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να κάνεις μαζικές δολοφονίες», έγραψε.

Η δεύτερη είχε να κάνει με την επίθεση της 14χρονης Αλίνα Αφανασκίνα σε γυμνάσιο στο Μπριάνσκ της δυτικής Ρωσίας, κατά την οποία πυροβόλησε και σκότωσε 2 συμμαθητές της και τραυμάτισε ακόμα πέντε, πριν θέσει τέλος στη ζωή της. Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023. «Σίγουρα δεν σκότωσε αρκετούς, αυτό θα προσπαθήσω να το διορθώσω», λέει ο Κόζακ.

«Πάντα ήθελα να σκοτώνω, πίστευα ότι θα γίνω μανιακός στο μέλλον», γράφει στις 10 Δεκεμβρίου και προσθέτει ότι θα κλείσει το κανάλι και θα το ανοίξει εκ νέου λίγες ώρες πριν την επίθεση. «Μάλλον θα το κάνω. Αυτό το κανάλι είναι ένα ημερολόγιο όπου θα μιλήσω για τη ζωή μου πριν τα χτυπήματα».

Ακολουθούν σύντομες αναρτήσεις στις οποίες σημειώνει ότι μισεί τον εαυτό του και θέλει να αυτοκτονήσει, ενώ το τελευταίο μήνυμα αναρτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου: «Εχω ένα βουητό στα αυτιά μου, (…) θέλω να τα ξεριζώσω».

Σύμφωνα με την Hospodářské noviny, μόνο οι αρχές μπορούν να επαληθεύσουν τη γνησιότητα του λογαριασμού και το κατά πόσο αυτός ανήκε στον 24χρονο δράστη.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ τόνισε ότι επί του παρόντος ελέγχουν τη γνησιότητα των αναρτήσεων.

KATHIMERINI.GR