Πέντε νέες πολιτισμικές αξίες της Τουρκίας καταχωρήθηκαν στους καταλόγους Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η σχετική ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της 18ης συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε στο Καζάνε της Δημοκρατίας της Μποτσουάνα το διάστημα 4 έως 9 Δεκεμβρίου 2023.

Με την καταχώριση αυτή, ο αριθμός των πολιτισμικών στοιχείων της χώρας που έχουν καταχωριστεί στους καταλόγους της UNESCO ανήλθε σε 30. Έτσι, η Τουρκία έγινε η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες καταχωρισμένες πολιτισμικές αξίες, ενώ πρώτη με 43 καταχωρήσεις είναι η Κίνα. Η Ελλάδα με 10, βρίσκεται στην 15η θέση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, η «Παραδοσιακή Καλλιέργεια της Ελιάς» καταχωρίστηκε στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά που χρήζει επείγουσας προστασίας.

Η «Κατασκευή και το Παίξιμο του Μέυ», η «Κατασκευή Ενθέτων από Σεντέφι», το «Ιφτάρ και οι Σχετικές Κοινωνικοπολιτισμικές Παραδόσεις» και η «Τέχνη της Επιχρύσωσης» καταχωρήθηκαν στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

πηγή traveldailynews.gr