Οι προκλήσεις που αφορούν την προσωπική καθημερινότητα τους και αυτές που φαίνεται να σχετίζονται με τον κίνδυνο της σταδιακής ερήμωσης των κοινοτήτων τους,  απασχολούν τις γυναίκες του δήμου Αριστοτέλη σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διενεργήθηκε το 2023 στην περιοχή.

Πενήντα γυναίκες όλων των ηλικιών από τις κοινότητες Στρατώνι, Παλαιοχώρι, Βαρβάρα και Μεγάλη Παναγιά συμμετείχαν σε διαδραστικά και βιωματικά εργαστήρια μέσα από τα οποία μίλησαν για ζητήματα που τους προβληματίζουν και τους δυσκολεύουν στην καθημερινότητα τους.

Ως προς τις προκλήσεις που αφορούν την καθημερινότητα τους, οι γυναίκες της περιοχής έδωσαν έμφαση στα εξής ζητήματα:

Άγχος/πίεση λόγω καθημερινών υποχρεώσεων

Πολλές συμμετέχουσες, άνω των 30 ετών, ανέφεραν έντονο άγχος στην καθημερινότητά τους, κυρίως λόγω των μεγάλων αποστάσεων που τις χωρίζουν από την ικανοποίηση αναγκών δικών τους και των οικογενειών τους, αλλά και της έλλειψης αντίστοιχων κοινωνικών υπηρεσιών, υπηρεσιών υγείας και ποιότητας ζωής (γιατροί, φροντιστήρια παιδιών) στα χωριά τους. Μια άλλη πηγή καθημερινού άγχους φάνηκε να προέρχεται από τους άκαμπτους έμφυλους ρόλους που ωθούν τις γυναίκες να κρίνουν αυστηρά τις “επιδόσεις” τους ως φροντίστριες, αλλά τις αφήνουν να επιτελούν τον φροντιστικό τους ρόλο μόνες.

Έλλειψη εμπιστοσύνης/δυσκολία συσπείρωσης

Αρκετές γυναίκες, με έμφαση στις ηλικίες 30-45 ετών, ανέφεραν ως πρόκληση για την προσωπική τους αλλά και τη συλλογική ευημερία την κουλτούρα δυσπιστίας και την έλλειψη αλληλοϋποστήριξης που παρατηρούν στις κοινότητές τους. “

Έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης

Πολλές από τις συμμετέχουσες, ιδιαίτερα στις πρώτες ηλικιακές ομάδες (έως 45 ετών) αναφέρθηκαν αρκετά στην έλλειψη ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές προοπτικές των ίδιων και των παιδιών τους

Ψυχική υγεία

Τα ζητήματα ψυχικής υγείας, παρότι αναφέρθηκαν προς το τέλος της συζήτησης στα περισσότερα εργαστήρια, πιθανότατα λόγω του αυξημένου βαθμού ευαισθησίας τους, φάνηκε να αποτελούν κεντρική πρόκληση για πολλές από τις γυναίκες της περιοχής.

Ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και φαίνεται να σχετίζονται με την σταδιακή ερήμωση των κοινοτήτων τους, οι γυναίκες του δήμου Αριστοτέλη τόνισαν τα παρακάτω θέματα:

Ελλείψεις σε υποδομές υγείας & παιδείας

Στα περισσότερα χωριά του Δήμου Αριστοτέλη φαίνεται να υπάρχει μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών και υπηρεσιών υγείας. Η ανησυχία αυτή ήταν ακόμα πιο έκδηλη στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και σε όλες όσες έχουν παιδιά. Αντίστοιχη είναι η ανησυχία των γυναικών και για τις ελλείψεις σε υποδομές παιδείας.

Περιορισμένες ευκαιρίες/προοπτικές

Πολλές από τις συμμετέχουσες, ιδιαίτερα εκείνες από τις δύο πρώτες ηλικιακές ομάδες (έως 45 ετών), φάνηκαν να προβληματίζονται από την έλλειψη ευκαιριών και προοπτικών ανάπτυξης, προσωπικής και επαγγελματικής, στην περιοχή τους. “Μπορεί να έχω κάποιο ταλέντο και να μην το μάθω ποτέ” είπε χαρακτηριστικά μία γυναίκα. “Εδώ δεν αλλάζει τίποτα, φοβάμαι να φανταστώ πώς θα είμαι σε 10 χρόνια” πρόσθεσε άλλη.

Οικονομικές προκλήσεις

Παρά τη σχετική οικονομική ασφάλεια που προσφέρει η ύπαρξη των μεταλλείων σε ορισμένα, τουλάχιστον, άτομα/χωριά στην περιοχή, κάποιες από τις συμμετέχουσες στα εργαστήρια ανέφεραν το υψηλό κόστος ζωής και τους χαμηλούς μισθούς ως μία από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν

Φορέας της έρευνας είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Women On Top.

Ολόκληρη η έρευνα: https://womenontop.gr/wp-content/uploads/2023/12/GSP_Aristotelis.pdf

Αναλυτικό ρεπορτάζ του xalkidikipolitiki.gr για τα αποτελέσματα των εργαστηρίων και της έρευνας όπως είχαν παρουσιαστεί στην Αρναία: