Ο Σύλλογος Ποντίων Χαλκιδικής Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ διοργανώνει το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024, στις 7.00 μ.μ., στην έδρα του στα Νέα Μουδανιά (Παναγίας Κορυφινής 42), την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Δημήτρη Μάρτου, «Τα παιδιά της Πλάκας».

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:  

Σταύρος- Ιάσονας Γαβριηλίδης, ιστορικός.

Σάββας Μαυρόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος.

Συντονιστής ο Παναγιώτης Τσομπανίδης, ιατρός.

Το βιβλίο «Τα Παιδιά της Πλάκας» αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός, που επαναπροσδιόρισε το νόημα της λέξης «Πλάκα». Από τοπωνύμιο την κατίσχυσε σε προσδιορισμό συμπεριφοράς. Το ζήτημα αφορά μια παρέα νεαρών φοιτητών, η οποία, σε ένα καφενείο της συνοικίας «Πλάκα» της Αθήνας, διακήρυττε ότι είχε το σθένος ν’ αντισταθεί στους Άγγλους, σε ενδεχόμενη απόπειρά τους να καταλάβουν την Αθήνα, κατά τον ναυτικό αποκλεισμό του 1850. Όταν, όμως, φημολογήθηκε ότι οι Άγγλοι θ’ ανέβαιναν στην Αθήνα, οι νεαροί δείλιασαν και διαλύθηκαν. Η φράση «παιδιά της Πλάκας», σηματοδότησε από τότε τον λεονταρισμό, την ανημποριά και τη λιγοψυχία. Σιγά – σιγά επεκτάθηκε σε ό,τι ήθελε να στιγματίσει σαν αναξιόπιστο και γελοίο. «Πλάκα κάνεις», δηλαδή αστειεύεσαι, λες πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις, «αυτός είναι της πλάκας», «σπάω πλάκα» κλπ.  Πρόσωπα και γεγονότα είναι φανταστικά, συναρθρώνονται, όμως, με αληθινά. Πολλές φορές, αληθινά περιστατικά, αν και συνέβησαν σε απόσταση χρονική το ένα από το άλλο και σε διαφορετικά μέρη, συνθέτονται σε μια συμπυκνωμένη χρονική στιγμή, μυθιστορηματικά, περισσότερο για να αποδώσουν και ν’ αξιολογήσουν την ιστορική ατμόσφαιρα που μεταμόρφωσε έναν κοινωνικογεωργαφικό προσδιορισμό σε προσδιορισμό συμπεριφοράς.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Μάρτος, γεννήθηκε και ζει στη Βέροια. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Φλωρεντία και Πολεοδομικό Σχεδιασμό στη Ρώμη. Ανακηρύχθηκε διδάκτορας στο τμήμα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ. Το συγγραφικό του ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στο φαινόμενο της υπερσυσσώρευσης της Αθήνας και των επιπτώσεών του στην εθνική, κοινωνική και γεωγραφική συγκρότηση του ελληνικού λαού. Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες γύρω από τα πολεολογικά, κοινωνικά και εθνικά ζητήματα, σε περιοδικά, εφημερίδες και συλλογικούς τόμους. «Τα παιδιά της Πλάκας», είναι το παρθενικό πόνημα του συγγραφέα στο χώρο της μυθιστοριογραφίας.