Σε μαζική συμμετοχή σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 11/1 στις 12:00 στην Καμάρα, καλούν Φοιτητικοί σύλλογοι και σύλλογοι διδασκόντων και εργαζομένων στα ΑΕΙ αντιδρώντας στην ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Την προώθηση του νομοσχεδίου καταδικάζει και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, που αναφέρει ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται να λύσει κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αντίθετα έρχεται να την υποβαθμίσει περισσότερο και να θέσει ακόμα μεγαλύτερους φραγμούς και εμπόδια. Ειδικότερα η ΕΝΙΘ σε ανακοίνωσή της τονίζει:

“Η κυβέρνηση βαφτίζει τα ιδρύματα «μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά». Όμως «μη κρατικά» πανεπιστήμια σημαίνει πανεπιστήμια με δίδακτρα. Δηλαδή ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία θα έχουν ως βασικό σκοπό το κέρδος, όπως και κάθε επιχείρηση. Για αυτό και προχωρούν σε ερμηνεία όπως βολεύει του άρθρου 16 του Συντάγματος, για να το παρακάμψουν, όπως ήδη έχει ξαναγίνει με την απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας που έκρινε ως «σύμφωνη με το Σύνταγμα» την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων.

Ήδη εφαρμόζεται στην Ιατρική σχολή Θεσσαλονίκης, με την εισαγωγή των πανάκριβων διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, που δεν έλυσαν τα προβλήματα του Τμήματος. Αντίθετα, δημιουργεί μεγαλύτερα εμπόδια, όπως οι κλειδαριές που συνάντησαν πριν μερικούς μήνες φοιτητές και καθηγητές των 2 τελευταίων δωρεάν μεταπτυχιακών, που με εντολή του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας απαγορεύτηκε η χρήση αιθουσών διδασκαλίας του Τμήματος Ιατρικής από τα εν λόγω μεταπτυχιακά, επειδή είχαν ανακαινιστεί με τα έσοδα των υπολοίπων επι πληρωμή μεταπτυχιακών.

Επίσης, η συζήτηση για τα δήθεν αυστηρά κριτήρια λειτουργίας των μην κρατικών Πανεπιστημίων, τα οποία θα είναι στην ευχέρεια των μητρικών ΑΕΙ του εξωτερικού, είναι αποπροσανατολιστική. Μοναδικό κριτήριο θα είναι τελικά τα κέρδη και η προσέλκυση πελατών, όπως συμβαίνει σε κάθε εταιρεία. Ό,τι πουλάει θα θεωρείται …άριστο.

Έρχονται μνήμες από την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στη δημιουργία ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με δίδακτρα. Την ώρα που χιλιάδες μαθητές βίωναν τους φραγμούς και τα εμπόδια από το σχολείο-εξεταστικό κέντρο, η διοίκηση της Ιατρικής σχολής διαλαλεί πως το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να σπουδάσει Ιατρική είναι 102.000 ευρώ, στο όνομα δήθεν της «αριστείας» και της «αναβάθμισης». Την ίδια ώρα, μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας δηλώνουν έτοιμοι να ιδρύσουν ιδιωτικές Ιατρικές σχολές.

Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και το μεγάλο παζάρι πτυχίων που στήνεται, θα πουλιούνται και αγοράζονται πτυχία διαφορετικών ειδών και ταχυτήτων στην λογική… “ότι πληρώνεις, παίρνεις”, εντείνοντας την κατηγοριοποίηση σχολών και πτυχίων. Έτσι, οδηγούν αναπόφευκτα σε διαφορετικές κατηγορίες αποφοίτων – ιατρών σε ότι αφορά τη γνώση και τις δυνατότητες επιστημονικής εξέλιξης.

Από την μια, μιας πλειοψηφίας φθηνού επιστημονικού δυναμικού με βασικές γνώσεις, περιορισμένες δυνατότητες, περισσότερο εκτελεστικό χαρακτήρα στην εργασία αλλά και λιγότερα δικαιώματα, που θα στελεχώσουν τα υποβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία-«εφημερατζίδικα». Από την άλλη, ενός μικρότερου τμήματος γιατρών, μιας ελίτ, υψηλής εκπαίδευσης και ειδίκευσης που θα έχει επιτελικό ρόλο στις ιατρικές

εργασίες, στην έρευνα, στην οργάνωση και διοίκηση του συστήματος υγείας και περισσότερα δικαιώματα μισθολογικά, επαγγελματικά.

Ενώ, παράλληλα, θα ενταθεί η σύνδεση του συνόλου της εκπαίδευσης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα από το πανεπιστήμιο μέχρι και μετά την ειδικότητα, σε ολόκληρη την επαγγελματική σταδιοδρομία του ιατρού. Με τους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας και τις φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν ακόμα πιο αποφασιστικό ρόλο και στην εκπαίδευση.

Παράλληλα, το επιχείρημα ότι θα ωφεληθούν τα δημόσια πανεπιστήμια και θα αναβαθμιστούν μέσω του ανταγωνισμού που θα αυξηθεί με τα ξένα παραρτήματα, είναι μνημείο αντιστροφής της πραγματικότητας. Αναβαθμίστηκαν τα δημόσια σχολεία ή νοσοκομεία επειδή υπάρχουν ιδιωτικά; Αναβαθμίστηκαν τα δημόσια ΑΕΙ από τα 36 αναγνωρισμένα ιδιωτικά κολέγια; Το πιθανότερο είναι λοιπόν να γνωρίσουν μεγαλύτερη απαξίωση τα δημόσια πανεπιστήμια, για να υπάρξει πελατεία στα ιδιωτικά. Θα μπαίνουν νέοι φραγμοί στην εισαγωγή φοιτητών στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, ώστε να εξασφαλίζεται πελατεία για τα ιδιωτικά ιδρύματα.

Ανταγωνισμός εξάλλου σημαίνει να λειτουργούν τα δημόσια ιδρύματα ακόμα πιο έντονα με ανταποδοτικούς – κερδοσκοπικούς όρους, με τη λογική του κόστους – οφέλους. Έτσι, το κράτος αποδεσμεύεται σταδιακά από την ευθύνη της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων, θα συνεχιστεί η συνειδητή υποβάθμιση των σχολών που δεν θα αντεπεξέρχονται οικονομικά και θα αναζητούν πόρους με την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δράσης, τα δίδακτρα, τα εμπόριο ταχύρρυθμων, εξ αποστάσεως και άλλων τέτοιου τύπου τίτλων, το κόψιμο δωρεάν παροχών προς τους φοιτητές.

Για όλους αυτούς και για πολλούς ακόμα λόγους, το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να λάβει μία και μόνο απάντηση: ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ!

Το πανεπιστήμιο πρέπει να προετοιμάζει τον νέο γιατρό ως επιστήμονα και ως μελλοντικό λειτουργό υγείας. Συνεπώς πρέπει να διασφαλίζεται η στέρεα επιστημονική κατάρτισή του, η κατάκτηση της σύγχρονης γνώσης και η διαλεκτική προσέγγισή της, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την λειτουργία πανεπιστημίων και νοσοκομείων με βάση το κέρδος.

Απαιτούμε:

· Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο! Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια!

· Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Παιδείας.

· Ενιαίο πρόγραμμα σπουδών σε όλες τις Ιατρικές σχολές. Περιεχόμενο που να στηρίζεται στη σύγχρονη γνώση.

· Σύγχρονος εξοπλισμός όλων των Ιατρικών Σχολών. Σύγχρονα δωρεάν συγγράμματα. Αναβάθμιση των κλινικών των δημοσίων νοσοκομείων και ενιαίο πρόγραμμα κλινικής εκπαίδευσης.

· Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης πανεπιστημιακό διδακτικό προσωπικό, ενταγμένο στο Σύστημα Υγείας.

· Η απόκτηση του πτυχίου να διασφαλίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα του γιατρού”.