Ο δήμος Σιθωνίας αναβαθμίζει τον φωτισμό του μέσα από την υλοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης του φωτισμού με τη Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) με τίτλο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση τoυ Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στον Δήμο Σιθωνίας».

Η σύμβαση έχει υπογραφεί από τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Ντέμπλα Κυπαρίσση και στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται και τα παραρτήματά της, ενώ συνεργεία του αναδόχου έχουν ήδη ξεκινήσει την επιβεβαίωση του αριθμού των Φωτιστικών Σωμάτων, μέσω της επιμέτρησης – καταγραφής.

Οι παρεμβάσεις αφορούν το σύνολο της επικράτειας του Δήμου, συνολικά 7.985 ενεργοβόρα συμβατικά φωτιστικά και λαμπτήρες θα αντικατασταθούν από σύγχρονα χαμηλής κατανάλωσης και μεγάλης απόδοσης φωτιστικά και λαμπτήρες LED.

Με την αντικατάσταση των υφιστάμενων, εγκατεστημένων σε δίκτυα οδοφωτισμού του Δικτύου Οδοφωτισμού αρμοδιότητας του δήμου Σιθωνίας, συμβατικών φωτιστικών σωμάτων με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, ο δήμος θα έχει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 71,77% σε σχέση με αυτή που καταναλώνονταν από τα συμβατικά φωτιστικά, με παράλληλη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός Συστήματος Διαχείρισης του δικτύου οδοφωτισμού.

Η αναβάθμιση του Συστήματος Οδοφωτισμού του Δήμου Σιθωνίας, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του συνολικού κόστους λειτουργίας θα επιτευχθεί με:
1. Την εγκατάσταση 7.985 νέων Φωτιστικών σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου.
2. Τη λειτουργία «Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας»: α. σε επίπεδο κόμβου (Pillar), για 7.735 Φωτιστικά Σώματα/Λαμπτήρες/Προβολείς στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων και β. σε επίπεδο Φωτιστικού Σώματος, για 250 φωτιστικά σώματα που θα εγκατασταθούν σε δρόμους του Δήμου και θα συνοδεύονται από 250 ασύρματους ελεγκτές.
3. Τη Λειτουργία Συστήματος Περιοδικής και Επεμβατικής Συντήρησης περιλαμβανομένης και της Βλαβοληψίας.

Το έργο αυτοχρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η αποπληρωμή της επένδυσης θα γίνει τμηματικά στη 12ετή διάρκεια της Σύμβασης.

«Ως Δημοτική Αρχή παραμένουμε προσηλωμένη στο καθήκον μας, υλοποιώντας έργα πνοής στον τόπο μας. Με την υλοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης μέσω της αντικατάστασης φωτιστικών σωμάτων LED νέας τεχνολογίας ο Δήμος μας αλλάζει όψη, αναβαθμίζεται αισθητικά, βελτιώνεται, παρέχει αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας και εξοικονομείται ενέργεια», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Μαλλίνης.

Με την εγκατάσταση των νέων φωτιστικών στις οδικές αρτηρίες, θα υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα, θα αναβαθμιστεί η οδική ασφάλεια καθώς η ορατότητα θα βελτιωθεί αισθητά κατά τις νυχτερινές ώρες οδήγησης, ενώ παράλληλα θα μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα.

Γενικά, οι βασικοί στόχοι οι οποίοι θα ικανοποιηθούν με τη λειτουργία των νέων συστημάτων είναι:
– Η εξοικονόμηση ενέργειας και η συμβολή στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων και του ενεργειακού αποτυπώματος μέσα από την αντικατάσταση των φωτιστικών.
-Η βελτίωση των συνθηκών ασφαλούς οδήγησης στις νυχτερινές ώρες.
-Η τόνωση του αισθήματος ασφαλείας και οπτικής άνεσης των Δημοτών.
– Η μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
– Η αναβάθμιση της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος.
– Η εξασφάλιση μιας κεντρικοποιημένης διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, από όπου θα διασφαλίζεται η άσκηση της επιχειρησιακής και οργανωτικής του ενεργειακής στρατηγικής, μέσα από ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας.
-Η δημιουργία μέσω των εφαρμοζόμενων συστημάτων μιας «πύλης» εισαγωγής του Δήμου στον κόσμο των «έξυπνων» πόλεων, δηλαδή, ενός περιβάλλοντος «ευφυούς» διαχείρισης της υποδομής ηλεκτροφωτισμού του δήμου, με μεγάλο εύρος δυνατοτήτων παραμετροποίησης, επεκτασιμότητας και διαλειτουργικότητας.