Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τη Fraport Greece, προγραμματισμένη άσκηση αποχιονισμού (Snow Clearing Exercise) στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Fraport, φορέα διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα, στη διενέργεια της άσκησης και πέραν των στελεχών της, συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις περιπτώσεις φορείς, και συγκεκριμένα, η εταιρεία  ECOTECH, ως φορέας διαχείρισης και επεξεργασίας Λυμάτων, Αποβλήτων και Νερού του αεροδρομίου, με 17 οχήματα, καθώς και o φορέας χερσαίας εξυπηρέτησης του αεροδρομίου.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε αποχιονισμό του διαδρόμου 10/28 και του τροχοδρόμου F, του διαδρόμου 16/34 και του τροχοδρόμου A, καθώς και της περιοχής στάθμευσης των αεροσκαφών και των συνδετήριων. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έγινε συνέγερση του Snow Control Center, του οποίου ηγήθηκε ο Airport Manager του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», Νικόλαος Βιτζηλαίος. Η άσκηση διενεργήθηκε στα τέλη του Δεκέμβρη, ενώ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της εκτέλεσής της είχε εκδοθεί το σχετικό ΝΟΤΑΜ (Notice to Airmen) για την αναστολή λειτουργίας των δύο διαδρόμων προσαπογείωσης.

Ο σκοπός διεξαγωγής της άσκησης αποχιονισμού, τονίζεται, ήταν η αξιολόγηση και τυχόν βελτίωση του επιχειρησιακού επιπέδου ανταπόκρισης σε ένα τέτοιο συμβάν, κυρίως όμως η ανάλυση του βηματισμού της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων φορέων, στην αντιμετώπιση παρόμοιας κατάστασης.

Μετά το πέρας της άσκησης ο Παναγιώτης Σπυράτος, Chief Operations Officer (COO) της Fraport Greece, δήλωσε: «Η επιτυχημένη διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης αποχιονισμού που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης “Μακεδονία” μέσω της συνεργασίας της Fraport Greece και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων, είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των αεροδρομίων και των πτήσεων. Η Fraport Greece, με δεδομένη τη δέσμευσή της για την παροχή υψηλού επιπέδου ασφάλειας στους επιβάτες, αλλά και στους συνδαιτημόνες κρίκους των αερομεταφορών, διαθέτει έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, μέρος του οποίου αποτελεί και η συγκεκριμένη άσκηση. Το πλάνο αυτό υλοποιείται σε μόνιμη βάση -και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται και λειτουργεί η εταιρεία- περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την ανανέωση των υποδομών, τη συμμόρφωση των διαδικασιών και λειτουργειών με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά και διεθνή standards, αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού της, με στόχο τη διατήρηση και την αναβάθμιση του ήδη υψηλού επιπέδου ασφάλειας που διαθέτει και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ