Φωτογραφία Αρχείου

Σημαντικά στοιχεία για τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου τσουνάμι στη Δυτική Ελλάδαπαρουσιάζει έρευνα που δημοσίευσαν οι καθηγητές του Τμήματος Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, Σπύρος Μαυρούλης και Μαρίλια Γώγου.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του επιστημινικού περιοδικού Geosciences, οι ερευνητές μελέτησαν το ιστορικό της περιοχής από Ιόνιο μέχρι τη δυτική Πελοπόννησο καθώς οι ίδιοι κρίνουν απαραίτητο η ευρύτερη περιοχή να επανεκτιμηθεί σε ότι αφορά τους σεισμούς, ενώ διαπίστωσαν ότι υπάρχει πλούσια ιστορία τσουνάμι από το 6.000 π.Χ.

Μεταξύ άλλων, στην έρευνα αναφέρεται ότι «εκτός από τις επιπτώσεις τηλετσουνάμι των μακρινών σεισμών, υπάρχουν επίσης τοπικά τσουνάμι με μικρότερο αντίκτυπο στις ακτές, που αποδίδονται κυρίως σε τοπικά υπεράκτια ρήγματα και σε κατολισθήσεις που προκαλούνται από σεισμούς. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί καταστροφικά τοπικά τσουνάμι, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής πυροδότησης».