Ανεστάλη μέχρι νεοτέρας τελικά το μέτρο υποχρεωτικής εγκατάστασης POS στους πάγκους των λαϊκών αγορών που έπρεπε αρχικά να έχει εφαρμοστεί ως τα τέλη Γενάρη. Τόσο οι παραγωγοί όσο και οι έμποροι ήταν υποχρεωμένοι να προμηθευτούν τα POS ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στο υπαίθριο εμπόριο. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για ανεφάρμοστο και μη λειτουργικό μέτρο. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ένα παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους, στο όνομα της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής.

«Έχει ανασταλεί η διαδικασία γιατί το σύστημα δεν μπορεί να λειτουγήσει με τόσα POS. Καταρχάς η εξυπηρέτηση θα είναι εξαιρετικά αργή. Μέσα σε ένα τρίωρο πώς θα εξυπηρετούμε τόσο κόσμο, ειδικά το καλοκαίρι. Και τον χειμώνα με συνθήκες αντίξοες, βροχές, ανέμους, κακοκαιρία, θα πρέπει να χουμε το νου μας να δουλεύουν και τα μηχανάκια. Έτσι χρειαζόμαστε ένα άτομα στον πάγκο να κάνει μόνο αυτή τη δουλειά», αναφέρει στο Xalkidikipolitiki ο Πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών και Εμπόρων Λαϊκών Αγορών Χαλκιδικής, Βασίλης Στεργιανός.

Ως αυτή την ώρα, οι επαγγελματίες του χώρου υπολογίζουν ότι «πέταξαν» 450 ευρώ χωρίς λόγο και αιτία. Αρχικά πλήρωσαν 150 ευρώ για την αναβάθμισης της ταμειακής μηχανής και στη συνέχεια κατέβαλαν περί τα 300 ευρώ για το POS. Το οποίο όμως δεν συνδέεται με την ταμειακή μηχανή, όπως διαπίστωσαν. Αν λοιπόν κληθούν να προμηθευτούν τον εξοπλισμό που είναι παράλληλα POS και ταμειακή μηχανή, τότε θέλουν άλλα 600 ευρώ σίγουρα, υπολογίζουν.

«Θα υποβληθούν αιτήματα από πωλητές που αγόρασαν POS και θα κάνουμε ενέργειες μήπως αποζημιωθούν έστω και ένα μέρος αυτών των χρημάτων. Όσοι δεν πήραν ακόμη θα περιμένουν άλλα μηχανάκια με ενσωματωμένη την ταμειακή», διευκρινίζει ο κ. Στεργιανός που ήδη έχει ξεκινήσει την ενημέρωση στους συναδέλφους του από το Σωματείο προκειμένου να μην προβούν σε βιαστικές και άσκοπες κινήσεις.