5-2-2 και 1-1-1. Θα μπορούσε να είναι σύστημα τακτικής για τη Ρεάλ ή τη Μπάγερν, αλλά πρόκειται για τους συσχετισμούς για το πώς θα ψηφίσουν οι Νεοδημοκράτες βουλευτές της Θεσσαλονίκης στο γάμο των ομόφυλων.

Οι προβληματισμοί για το τι θα κάνει ο καθένας ήταν και είναι πολλοί και κανένας κοινοβουλευτικός δεν αποφάσισε «ελαφρά τη καρδία». Και γιατί το θέμα ακουμπά σε συνειδησιακές θέσεις και το πώς ο κάθε βουλευτής αντιλαμβάνεται θέματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα και τα παιδιά, αλλά επειδή το ζήτημα είναι και αμιγώς πολιτικό. Και όταν λέμε πολιτικό εννοούμε βασικά δύο παραμέτρους. Η μια αφορά στην κοινωνία και τους ψηφοφόρους του καθένα (και τελικά την επανεκλογή τους) και η άλλη τη θέση τους σε αυτό που λέμε «γαλάζιο στρατόπεδο». Δηλαδή, το μέλλον τους στη σημερινή ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ήδη στην Α’ Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι το τοπίο για τους θετικούς στο νομοσχέδιο έχει ξεκαθαρίσει. Από τους 8 βουλευτές της πρώτης εκλογικής περιφέρειας υπέρ θα ψηφίσουν προφανώς ο πρωθυπουργός και βουλευτής στην Α’ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής και Γενικός Γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς διοργανώνει από αύριο, Δευτέρα σεμινάρια για τους βουλευτές. Υπέρ θα ψηφίσουν οι κυρίες της Θεσσαλονίκης, δηλαδή η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη και η βουλευτής Άννα Ευθυμίου, αλλά και η βουλευτής Επικρατείας Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.

Στο «όχι» κατευθύνεται ο Κώστας Γκιουλέκας, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινισθεί αν θα καταψηφίσει ή απλά θα απέχει, ενώ ο Στράτος Σιμόπουλος έχει αποφασίσει να απέχει. Από εκεί και πέρα ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι νεότεροι βουλευτές, που θεωρούνται του κλίματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Δημήτρης Κούβελας και Διαμαντής Γκολιδάκης. Προσπαθούν να ισορροπήσουν και να πάρουν μια απόφαση που να τους ικανοποιεί συνειδησιακά, αλλά και να συγκεράσει τις απόψεις των ψηφοφόρων τους (που στην πλειοψηφία τους δε συμφωνούν με τον γάμο), αλλά και τις δικές τους μελλοντικές προσδοκίες εντός της ΝΔ. Γιατί μπορεί θέμα κομματικής πειθαρχίας να μην τεθεί από τη μεριά της ΝΔ, αλλά -όπως τονίζεται σε όλους τους τόνους από το Μέγαρο Μαξίμου- «όλοι και όλα αξιολογούνται».

Έτσι στην Α’ Θεσσαλονίκης έχουμε 4 υπέρ (Μητσοτάκης, Καλαφάτης, Ράπτη και Ευθυμίου), που γίνονται 5 αν συνοπολογίσουμε και την ψήφο της κ. Χατηζηιωαννίδου, 1 όχι (Γκιουλέκας), 1 αποχή (Σιμόπουλος) και 2 «προβληματίζομαι» (Κούβελας, Γκολιδάκης).

Στη Β’ Θεσσαλονίκης υπέρ έχει τοποθετηθεί ο υφυπουργός Υγείας και θεωρούμενος σαμαρικός βουλευτής Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις πείστηκε από την πρόταση, έτσι όπως αναλύθηκε από τον πρωθυπουργό στη συνέντευξη της ΕΡΤ. Αντίθετα αρνητικός είναι ο Θόδωρος Καράογλου που και αυτός κινείται προς το ΟΧΙ ή προς την αποχή, ενώ προβληματισμένος δηλώνει σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του ο Φάνης Παπάς, που θεωρείται του στενού μητσοτακικού κλίματος και είναι νέος βουλευτής.

Έτσι στη Β’ έχουμε 1 υπέρ (Βαρτζόπουλος), 1 κατά (Καράογλου) και 1 «προβληματίζομαι» (Παπάς). Συνολικά με βάση τα σημερινά δεδομένα από τους 11 βουλευτές από τη Θεσσαλονίκη (10+1 Επικρατείας) υπέρ θα ψηφίσουν οι 6, κατά ή αποχή οι 2 και 3 ακόμη προβληματίζονται.

Μένει να δούμε τι θα φέρουν τα σεμινάρια που διοργανώνονται αύριο και μεθαύριο από την ΚΟ της ΝΔ στην Πειραιώς, όπου θα μιλήσουν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, οι αντιπρόεδροι της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνης Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα.

πηγή makthes.gr