«Ραβασάκια» για εξηγήσεις ή για έλεγχο άρχισαν να στέλνει η Εφορία στους περίπου 20.000 φορολογούμενους οι οποίοι εντοπίστηκαν από τη μεγάλη διασταύρωση στα στοιχεία 3,8 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων να έχουν δηλώσει εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ αλλά την ίδια χρονιά είχαν καταναλωτικές δαπάνες από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

Με τα σημειώματα που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι καλούνται να περάσουν από τη ΔΟΥ τους προκειμένου σε πρώτη φάση να δώσουν εξηγήσεις και να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά τα οποία να δικαιολογούν τη διαφορά μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των καταναλωτικών δαπανών.

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι οι εξηγήσεις των φορολογούμενων δεν είναι πειστικές και δεν υπάρχουν στοιχεία, θα ξεκινήσει τακτικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης και να επιβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται για απόκρυψη εισοδήματος.

Η διασταύρωση της ΑΑΔΕ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο. Διασταυρώθηκε μια δέσμη διαθέσιμων στοιχείων σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα εισοδήματα για 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα διασταυρώθηκαν στοιχεία που αφορούν:

-Πληρωμές μέσω καρτών

-Τόκοι καταθέσεων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους

-Τόκοι και δόσεις δανείων από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες

-Δαπάνες λιανικής σε κάθε είδους καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ

-Δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων από ακίνητα και αυτοκίνητα έως σκάφη αναψυχής

-Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας

-Έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

-Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία

-Ακόμα και δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο εφόσον υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ.

Η διασταύρωση οδήγησε την ΑΑΔΕ σε ένα τεράστιο όγκο 80 εκατ. δεδομένων και πληροφοριών τα οποία μπήκαν σε φίλτρα διασταυρώσεων για να προκύψουν 440.000 φορολογούμενοι με αξιοσημείωτες διαφορές. Για τους 20.000 από αυτούς, οι διαφορές είναι μεγάλες καθώς υπερβαίνουν τις 30.000, 50.000 ή ακόμα και 200.000 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μετά την τελική διασταύρωση που έγινε με τα στοιχεία των τραπεζών έχει διαμορφωθεί η οριστική λίστα με τα ονόματα των φορολογούμενων που καλούνται προς άμεσο έλεγχο των υποθέσεων.

πηγή makthes.gr