Ίσως πολλοί από εσάς να το έχετε επισκεφθεί, μιας και το σημείο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου στη Σάρτη έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια σήμα κατατεθέν του χωριού!

Ο “Αγιαντώνης” —έτσι το αποκαλούν οι ντόπιοι- είναι χτισμένος σε έναν λοφίσκο, πάνω από απόκρημνους βράχους. Έχει την πιο μαγική θέα, καθώς από εκεί μπορείς να θαυμάσεις το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, και φυσικά τον επιβλητικό Άθωνα που “ξεπροβάλλει” στο βάθος. Από εκεί μπορείς να ταξιδέψεις, να ακούσεις τα κύματα, να απολαύσεις την πανσέληνο, να μοιραστείς ιστορίες και να τραβήξεις τις πιο ωραίες φωτογραφίες!

Είναι το σημείο που φέρνει μνήμες και λογισμούς από την παλιά πατρίδα των κατοίκων της Σάρτης, την Αφησιά. Είναι το εκκλησάκι που χτίστηκε πριν από πάρα πολλά χρόνια προς τιμήν του Αγίου Αντωνίου του Μέγα! Ήταν τάμα και εκπληρώθηκε.

Η ιστορία της ίδρυσής του

Το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου στη Σάρτη ιδρύθηκε από τον Αντώνη τον Βατάχο. Ο Αντώνης ο Βατάχος, γεννήθηκε στη Σάρτη, αλλά όταν ενηλικιώθηκε -στους δύσκολους εκείνους καιρούς- αποφάσισε να φύγει για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για την μακρινή Αυστραλία.  Εκεί στην Αυστραλία κάποια ημέρα βγαίνοντας ο ίδιος για κυνήγι, χάθηκε μέσα στο δάσος για δύο ημέρες. Τότε στην προσπάθεια του να βρει τον δρόμο του επικαλέστηκε τον Άγιο Αντώνιο, ο οποίος και τον “έσωσε”, ρίχνοντας και πάλι το φως στον δρόμο του. Φανερά χαρούμενος ο κ. Αντώνης Βατάχος και θέλοντας να ευχαριστήσει τον Άγιο, τηλεφώνησε στους συγγενείς του στη Σάρτη να χτίσουν ένα εκκλησάκι στην μνήμη του Αγίου Αντωνίου που τον προστάτεψε. Και έτσι και έγινε. Μάλιστα στο σημείο που χτίστηκε -επειδή εκεί κοντά έδεναν και τις βάρκες τους οι παλαιότεροι κάτοικοι της Σάρτης- χρησίμευε και ως φάρος.

«Το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου αποτελεί ένα ξεχωριστό μέρος για εμάς τους Αφησιανούς. Έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους μας, καθώς είναι συνυφασμένο με χιλιάδες αναμνήσεις από την παλιά και συνάμα την νέα μας πατρίδα την Σάρτη», σημειώνει ο πρόεδρος του χωριού Νικόλαος Τσαμούρης, αναφέροντας ταυτόχρονα πως «είναι υποχρέωση μας να διατηρούμε καθαρό τον χώρο γύρω από αυτό, να τον προσέχουμε και φυσικά να ανάβουμε καμία φορά το καντήλι του, μνημονεύοντας έτσι κάποιες ψυχές…και κρατώντας αναμμένο τον φάρο της ελπίδας και της ζεστασιάς!».

Για σημείο κατατεθέν κάνει λόγο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Σάρτης “Η Αφησιά” Νικόλαος Πετσάβας: «Είναι ένα μαγικό σημείο, με φοβερή θέα σε όλο το χωριό και φυσικά στο Άγιον Όρος. Αποτελεί το σημείο αναφοράς για τη Σάρτη!», λέει ο ίδιος υπογραμμίζοντας παράλληλα την μεγάλη σημασία που έχει για τους ντόπιους αυτό το σημείο που είναι χτισμένο το εκκλησάκι: «Οι πρόσφυγες κάτοικοι της Σάρτης από εκεί, αγνάντευαν την θάλασσα και προσπαθούσαν να δουν την πατρίδα που άφησαν πίσω τους, την παλιά Αφησιά, με το βλέμμα στραμμένο και στην νέα πατρίδα τους την Σάρτη, όπου και τελικά εγκαταστάθηκαν».

Δείτε ένα σχετικό απόσπασμα από το ανέκδοτο βιβλίο του Νικόλαου Πετσάβα «Από την Αφησιά στη Σάρτη»:

«το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου όμως, υπήρξε για χρόνια η αναπαυτική πλάτη του πρόσφυγα που καθόταν στην ανατολική πλευρά του, αγναντεύοντας προς την ανατολή, προσπαθώντας με το βλέμμα να διαπεράσει τον επιβλητικό Άθωνα, να φθάσει πίσω στην πατρίδα, να ξαναζήσει χαρούμενες στιγμές μιας ανέμελης και όμορφης ζωής. Ταυτόχρονα όμως, ήταν και η αναπαυτική πλάτη σε αυτούς που καθόταν στη νότια πλευρά του, αγναντεύοντας τα προσφυγικά σπιτάκια της νέας πατρίδας, οραματιζόμενοι ένα καινούριο καλύτερο μέλλον που δεν άργησε να ρθει…»

«Ο Άγιος Αντώνιος, -έτσι λέγεται το εκκλησάκι, αλλά και η περιοχή εκεί-, έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα καταπληκτικό πάρκο αναψυχής, το οποίο προσφέρει ίσως την πιο εντυπωσιακή θέα, μιας και από εκεί έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τον Άθωνα, το καταγάλανο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά και το χωριό, την Σάρτη», λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Σάρτης και πρόεδρος του ΔΛΤ Σιθωνίας, Αντωνία Δαλαβίτσου.

Η ίδια μάλιστα τονίζει πως «από εκείνο το σημείο συνδεόμαστε με την παλιά μας πατρίδα, γιατί η παραλία αυτή, η σημερινή δηλαδή, έχει ακριβώς το ίδιο σχήμα με το μικρασιατικό χωριό».

«Την ιδιαίτερη αυτή σημασία του Αγίου Αντωνίου, την έχουμε περάσει και στους χιλιάδες επισκέπτες μας, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν δείξει ότι η περιοχή του Αγίου Αντωνίου παραμένει νούμερο ένα στις προτιμήσεις και στις εξορμήσεις τους», αναφέρει η πρόεδρος, η οποία συνεχίζει  υπενθυμίζοντας τις δράσεις που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Σάρτης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον πρόεδρο του τον Νίκο τον Πεσάβα, έτσι ώστε να προβληθεί το σημείο: «Το χορευτικό με το συρτάκι έγινε εκεί, στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου. Ήταν ένα βίντεο το οποίο προωθήθηκε με μεγάλη επιτυχία τόσο στα social media, όσο και στην τηλεόραση. Από τον Άγιο Αντώνιο τραβήχτηκαν και πολλές συνεντεύξεις, λόγω της προνομιακής θέας, ενώ το γκράφιτι που έγινε τελευταία στον τοίχο του πολιτιστικού με τις σκιές των προσφύγων είναι μία δράση σε συνδυασμό πάλι με τον πολιτιστικό. Και αυτό το γκράφιτι έχει μεγάλη σημασία, διότι θέλουμε, επιδιώκουμε όταν ο επισκέπτης ανεβεί στο σημείο του Αγίου Αντωνίου και γυρίσει πλέον να φύγει να δει αυτές τις σκιές που απεικονίζονται στον τοίχο και συνδέουν το εκκλησάκι με την ιστορία μας…την Μικρασιατική Καταστροφή».

Αν λοιπόν επισκεφθείτε κάποια στιγμή αυτό το πανέμορφο, παραθαλάσσιο χωριό της Σιθωνίας, την Σάρτη, μην παραλείψετε να βρεθείτε -έστω και για λίγο- στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου και να δείτε από κοντά αυτό το πανέμορφο εκκλησάκι που χτίστηκε με αγάπη και ευγνωμοσύνη προς τον Άγιο Αντώνιο τον Μέγα, και που η εκκλησία μας τιμάει αύριο 17 Ιανουαρίου.