Ο ΕΟΦ προχώρησε σε προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 119 φάρμακα διαφόρων κατηγοριών.

Μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των 119 φαρμάκων στην αγορά, ο ΕΟΦ έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση, η οποία ισχύει για διάστημα τριών μηνών, δηλαδή έως 19 Απριλίου, 2024. Κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας απόφασης του ΕΟΦ απαγορεύεται η αποθεματοποίηση των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκριση του νια έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, είναι επιβεβλημένη η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς, στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα, από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειος κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνο με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους.

Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων και η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο ΕΟΦ επιτηρεί την επάρκεια της αγοράς σε φάρμακα. Σε περίπτωση μεταβολής των δεδομένων επάρκειας, η παρούσα υπόκειται σε ολική ή μερική άρση, τροποποίηση ή παράταση της διάρκειας ισχύος της ή αντικατάστασή της με νεότερη απόφαση.

Δείτε αναλυτικά εδώ τη λίστα με τα φάρμακα.

πηγή lifo