Η εκπομπή Πολιτιστικό Ημερολόγιο, παραγωγής του XalkidikiPolitiki, συνεχίζει τις διαδρομές της στη ιστορία και την παράδοση του τόπου, αυτή τη φορά μέσα από τις δράσεις και το έργο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Μουδανιών, η Βιθυνία.

Το «σπίτι» της Βιθυνίας είναι το ομώνυμο Λαογραφικό Μουσείο, που είναι αφιερωμένο στη λαογραφία της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας και στεγάζεται στην Οικία Τούρκου Χατζή Οσμάν στην περιοχή Αλμύρας στα Ν. Μουδανιά.

Στο Μουσείο εκτίθενται οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, φορεσιές, φωτογραφίες κ.λπ. από τη Βιθυνία της Μικράς Ασίας, το γενέθλιο τόπο των προσφύγων της περιοχής. Προκαλεί συγκίνηση να βλέπει κανείς φορέματα που χρονολογούνται από τις αρχές του 1900. Εργόχειρα και εκκλησιαστικά είδη, ένα στημένο νοικοκυριό που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε άλλη εποχή και άλλη περιοχή.

Την ξενάγηση στον χώρο και την ιστορία του κάνει η πρόεδρος της Πολιτιστικής και Λαογραφικής εταιρείας Η Βιθυνία, κα. Ελένη Καρατζά. Όπως λέει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τα εκθέματα, «οι πρόσφυγες πήραν ό,τι μπόρεσαν μαζί τους και ήθελαν να σώσουν. Γιατί όταν φεύγεις με έναν μπόγο μονάχα δεν μπορείς να πάρεις και πολλά πράγματα».

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που εξομολογείται η κα. Καρατζά είναι ο ενθουσιασμός των παιδιών που επισκέπτονται το Μουσείο. Και πόσα πολλά παιδιά, βλέποντας ένα έκθεμα, αναφωνούν «ααα, έχουμε κι εμείς στο σπίτι ένα τέτοιο», ή «είχε και η γιαγιά μου ένα»…