Μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε και φέτος στον ιερό ναό Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια της Βιθυνίας, η πατριαρχική θεία λειτουργία και η τελετή καθαγιασμού των υδάτων για τα Θεοφάνεια, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σύλλογοι Τριγλιανών από την Ελλάδα έφτασαν με λεωφορεία στην Προύσα, για να βρεθούν αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή, στην πατρίδα τους.

Προσκυνητές από τη Νέα Τρίγλια, τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και άλλων χωρών, παρακολούθησαν την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην μοναδική, αμιγώς χριστιανική, κοινότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μαζί με το Αϊβαλί.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Τριγλιανών Τάσος Μαστρογιάννης μιλώντας στο halkidikipolitiki είπε συγκινημένος: «Ήταν μία ηλιόλουστη μέρα, με χιλιάδες προσκυνητές. Ήρθαν προσκυνητές από την Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη, Ρώσοι, Ουκρανοί, Γεωργιανοί. Ήρθαν για να προσκυνήσουν άνθρωποι από τα Σκόπια, την Βουλγαρία, την Ρουμανία. Η ανάγνωση του Ευαγγελίου έγινε σε 11 γλώσσες»

«Η μέρα αυτή σημαινει οτι βρισκόμαστε σε μια πανηγυρική σύναξη, τιμώντας την προτροπή του Πατριάρχη να μην ξεχάσουμε τις αλησμόνητες πατρίδες. Μας είπε να δίνουμε το παρών αυτήν την μέρα, όσο ο Θεός του δίνει δύναμη και ζωή να κάνει τον καθαγιασμό των υδάτων στην Προποντίδα. Να τα μεταφέρουμε όλα στις επόμενες γενιές. Ήταν παρούσα όλη η ηγεσία της Ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας.» ανέφερε ο κ.Μαστρογιάννης.

Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο Δημήτρης Αντωνάκος από την Ραφήνα.

Στον εορτασμό παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας αλλά και οι προξενικές αρχές άλλων ορθόδοξων κρατών.

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς και ο δήμαρχος Προποντίδας της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την κοπή της πίτας των απανταχού Τριγλιανών από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Χρονιά Ορόσημο το 2019

Ο πρώτος αγιασμός των υδάτων στην Τρίγλια της Προύσας,μετά την Μικρασιατική καταστροφή, έγινε στις 19 Ιανουαρίου του 2019, χρονιά ορόσημο για τους Απανταχού Τριγλιανούς.

Τότε, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έριξε τον σταυρό στην Προποντίδα, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός είχε αδειάσει  μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και οι περισσότεροι πρόσφυγες από την Τρίγλια που ονομάστηκε Ζεϊτίνμπαγ, δηλαδή Ελιοχώρι, κατοίκησαν στην Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και στην Ραφήνα Αττικής. Όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθούν μέσα από τους συλλόγους τους, να διατηρήσουν ζωντανές τις προγονικές μνήμες για την ιδιαίτερη πατρίδα τους.