Ένα ευχαριστήριο σημείωμα από το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο, αποτελεί για τον δήμο Κασσάνδρας μέγιστη αναγνώριση της συμβολής της Κασσάνδρας στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος, μόλις την περασμένη εβδομάδα, απέστειλε ευχαριστήριο προς τον δήμο Κασσάνδρας, για τη δωρεά του στο Μουσείο, πιστού αντιγράφου σημαίας της Επανάστασης του 1821 που υψώθηκε στην περιοχή της Κασσάνδρας. Το αντίγραφο, διαστάσεων 150Χ100 εκατ. κατασκευάστηκε με φροντίδα του δήμου Κασσάνδρας και κατατέθηκε στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο τον Ιούλιο του 2022. Έχει ενταχθεί στην αντίστοιχη συλλογή με αριθμό καταλόγου 17591.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συμβάλλουμε ως δήμος στην ιστορία της χώρας μας και με εκθέματα που αναδεικνύουν τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης στη Χαλκιδική. Το λάβαρο του ήρωα Εμμανουήλ Παππά, που ηγήθηκε της Επανάστασης για έξι μήνες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, σφραγίζει τη σημασία του Χαλασμού της Κασσάνδρας που μοιραία διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση. Το λάβαρο-σημαία έγινε δωρεά από εμάς και αναγνωρίστηκε από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με βάση την ιστορική τεκμηρίωση του μελετητή Απόστολου Στρατή ως μία από τις σημαίες που χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας κατά το 1821. Σήμερα, με περηφάνια λέμε ότι συμπεριλαμβάνεται στη Συλλογή Σημαιών του Μουσείου στην ενότητα «αντίγραφα» και είμαστε βαθιά συγκινημένοι που η πρωτοβουλία μας αναγνωρίζεται», ανάφερε σε δήλωσή της η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά.

Να σημειωθεί ότι στη σημαία-λάβαρο περιλαμβάνεται, ως ένα από τα έξι χαρακτηριστικά της, μία σημαία μικρού μεγέθους κόκκινη με δύο λευκά άστρα του αρχηγού της Επανάστασης Εμμανουήλ Παπά. Αναλυτικά ο συμβολισμός του σχεδίου επί της σημαίας έχει ως εξής:

– Το βαθύ γαλάζιο αντιστοιχεί στα διαχρονικά χρώματα της Ελλάδας με κυρίαρχο στοιχείο τη θάλασσα.

– Το βυσσινί περίγραμμά της, αντιστοιχεί στο ποτισμένο με ποταμό αίματος, χώμα της πατρίδας.

– Στο μέσον φέρει τον σταυρό, που δηλώνει την πίστη στο δίκαιο του αγώνα, ενώ η αντεστραμμένη ημισέληνος δηλώνει τη μελλοντική πτώση της οθωμανικής εξουσίας.

– Αριστερά του σταυρού, επί της ημισελήνου, υπάρχει η άγκυρα, με το ναυτικό πλεγμένο σκοινί, που συμβολίζει τη σταθερότητα του αγώνα.

– Δεξιά του σταυρού είναι η σημαία – λάβαρο με δύο άστρα, του αρχηγού της επανάστασης Εμμανουήλ Παππά, που ως γνωστόν είχε χρισθεί αρχηγός της επανάστασης στη Βόρεια Ελλάδα από τον Υψηλάντη.

– Ο κίτρινος κόκορας, με τη χαρακτηριστική του πρωινή λαλιά, «Ξυπνήστε» συμβολίζει την αφύπνιση του έθνους στον επικείμενο αγώνα του για την απελευθέρωση.

φωτογραφία από την επίσκεψη της υπ. τουρισμού κας. Ζαχαράκη στον δήμο Κασσάνδρας