Στα Ριζά Ζερβοχωρίων Χαλκιδικής, κάποιοι από τους κατοίκους αποφασίσανε να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του ροδιού, αυτού του αγαπημένου καρποφόρου και καλότυχου δέντρου που μπορούμε να βρούμε ακόμη και στον κήπο του σπιτιού μας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το ρόδι θεωρείται σημαντική υπερστροφή, καθώς περιέχει βιταμίνες και μέταλλα.

Σύμφωνα με τον Αστέριο Στύλο, έναν από τους παραγωγούς ροδιάς στα Ριζά η αγροτική αυτή εκμετάλλευση ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2011, όταν μία ομάδα πέντε-έξι ανθρώπων αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την καλλιέργεια και την παραγωγή ροδιού.

Όπως περιγράφει ο ίδιος ο παραγωγός «στην αρχή, όταν πρωτοξεκίνησε η καλλιέργεια στα Ριζά αξιοποιήσαν τον καρπό για να παράγουν χυμό, ενώ αργότερα για τέσσερα συνεχή χρόνια πουλούσαν το ρόδι σπυρί – σπυρί και το διοχέτευαν σε αγορές της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Στύλος έχει στην κατοχή του 1500 δέντρα και όπως αναφέρει η ποικιλία που καλλιεργείται περισσότερο στην περιοχή είναι η Wonderful: «Η Wonderful είναι η πιο γνωστή ποικιλία παγκοσμίως, η οποία προέρχεται από τη Φλόριντα των ΗΠΑ. Έχει σκούρο μωβ χρώμα με γλυκόξινη γεύση, περικάρπιο μεσαίου μεγέθους που ωριμάζει το μήνα Οκτώβριο και μας δίνει χυμό πολύ καλής ποιότητας!», λέει.

Παράλληλα σημειώνει πως «πριν τρία χρόνια άρχισαν να καλλιεργούν και μια άλλη ποικιλία με τον όρο Αkko , Ισραηλιτικής προέλευσης, με μικρό – μεσαίο μέγεθος, βαθύ κόκκινο χρώμα και γλυκιά γεύση». Σύμφωνα μάλιστα με τον παραγωγό η ποικιλία αυτή ωριμάζει το μήνα Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά την φύτευση και τις συνθήκες ανάπτυξης του δέντρου ο κ. Στύλος σημειώνει: «Η φύτευση γίνεται κατά βάση το μήνα Νοέμβριο σε καλά και κατάλληλα προετοιμασμένα χωράφια. Η ροδιά ευδοκιμεί κυρίως σε περιοχές με ξηρό και θερμό καλοκαίρι. Κάποιες από τις βασικές εργασίες συντήρησης της φυτείας σύμφωνα με τον ίδιο είναι η λίπανση, η άρδευση το κλάδεμα και η καταπολέμηση ζιζανίων».

Η συγκομιδή των ροδιών όπως ο ίδιος περιγράφει γίνεται από το μήνα Σεπτέμβριο έως και τον Οκτώβριο, όταν τα δέντρα έχουν φτάσει σε ηλικία τεσσάρων ετών και όσον αφορά την διάρκεια της παραγωγικής ζωής μιας φυτείας, αναφέρει ότι υπολογίζεται σε 25-30 έτη και οι αποδόσεις μιας ώριμης ροδιάς μπορεί να φτάσει τα 50kg ανά δέντρο!

Για την δουλειά και τις απολαβές ενός καλλιεργητή-παραγωγού που ασχολείται με το ρόδι ο κ. Στύλος εξηγεί: «Ο παραγωγός πρέπει να είναι υπομονετικός για να μπορέσει να έχει έσοδα από την καλλιέργεια του ροδιού, καθώς πρέπει να περάσουν τουλάχιστον πέντε έτη ώστε να υπάρχει μια ικανοποιητική πρώτη ανάπτυξη. Η τιμή πώλησης του προϊόντος όπως έχει να κάνει με την παραγωγή του. Όταν υπάρχει έλλειψη παραγωγής η τιμή είναι υψηλότερη, ενώ όταν υπάρχει μεγάλη παραγωγή η τιμή μειώνεται καθώς υπάρχει ανταγωνισμός».

Πέρα τούτων, ο κ. Στύλος κάνει λόγο για μια δύσκολη περίοδο των παραγωγών περίπου τρία (3) χρόνια πριν, όταν λόγω παγετού υπέστησαν στην περιοχή μεγάλες ζημιές οι καλλιέργειες και ξεράθηκαν όλα τα δέντρα. Πέρα όμως από τον παγετό σύμφωνα με τον ίδιο ένα άλλο πρόβλημα που θα μπορούσε να προσβάλει την ροδιά είναι οι ψείρες και ο ψεύδοκκοκος: «Οι ψείρες και ο ψεύδοκκοκος δημιουργούν αρκετά προβλήματα στα δέντρα, τα οποία αντιμετωπίζονται με ψεκασμούς και ήπια σκευάσματα», λέει.

Κλείνοντας ο παραγωγός από τα Ριζά αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί της περιοχής πουλάνε το προϊόν τους σε εμπόρους, οι οποίοι με την σειρά τους το προμηθεύουν στην αγορά, -ακόμη και σε ανατολικές χώρες- για διάφορες χρήσεις με κυριότερη αυτή του πεντανόστιμο χυμού ροδιού!