Στα πλοκάμια των δικαστικών προσφυγών έχει εμπλακεί πλέον για τα καλά άλλο ένα σημαντικό έργο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το έργο της λειτουργικής αναβάθμισης του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στο τμήμα του από τον ανισόπεδο κόμβο Κ12, στην περιοχή του νοσοκομείου Αγίου Παύλου έως την αερογέφυρα της Θέρμης.

Η δημοπράτηση του έργου έγινε πριν από σχεδόν έναν χρόνο τον Φεβρουάριο του 2023. Στο διαγωνισμό προσήλθαν και κατέθεσαν προσφορές τρεις εταιρείες οι ΠΕΤΡΗΣ ΑΤΕ που ήταν και ο μειοδότης οι ΕΚΤΕΡ και η ΤΕΝΑ.

Ωστόσο ο δεύτερος μειοδότης, η ΕΚΤΕΡ στράφηκε εναντίον του πρώτου, καταθέτοντας προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με ανάλογο τρόπο ανταπάντησε και η ΠΕΤΡΗΣ ΑΤΕ καταθέτοντας δική της προσφυγή.

Η εκδίκαση των προσφυγών είχε οριστεί αρχικά για τις 20 Νοεμβρίου 2023, αλλά αναβλήθηκε για τις 23 Ιανουαρίου 2024 λόγω της αποχής των δικηγόρων. Για τον ίδιο λόγο αναβλήθηκε και την Τρίτη και η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 15 Μαρτίου.

Οι αλλεπάλληλες αναβολές θέτουν πλέον σε σοβαρό κίνδυνο την υλοποίηση του έργου το οποίο είναι εξαιρετικά αναγκαίο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης καθώς συμπληρώνει ουσιαστικά τον εξωτερικό δακτύλιο, ως προέκταση της περιφερειακής οδού και του υπό κατασκευή FlyOver, αλλά και θα καταστήσει ασφαλέστερο το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου το οποίο δέχεται σημαντικό κυκλοφοριακό φόρτο.

Ο κίνδυνος που απειλεί πλέον το έργο είναι η απώλεια του ποσού των 30 εκατ. ευρώ τα οποία προβλέπεται να αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα 7 εκατ. τα βάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όμως, για να απορροφηθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει οι εργασίες να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τον Αύγουστο του 2026.

Για να συμβεί αυτό προϋπόθεση είναι η σύμβαση με τον ανάδοχο να υπογραφεί το αργότερο ως τον ερχόμενο Αύγουστο, κάτι που φαντάζει πλέον εξαιρετικά επισφαλές, μετά την εμπλοκή του έργου στο ΣτΕ. Εάν βγει τελικά εκτός χρονοδιαγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης τότε θα κληθεί η Περιφέρεια να αναζητήσει αυτά τα 30 εκατ. από άλλες πηγές, με πιθανότερη τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Αυτό όμως θα σημαίνει ότι οι πόροι αυτοί θα βγουν από άλλους κωδικούς, θα αφαιρεθούν δηλαδή από άλλα έργα τα οποία έχει περιλάβει στο σχεδιασμό της η Περιφέρεια.

makthes.gr