Η εκπομπή Πολιτιστικό Ημερολόγιο, παραγωγής του XalkidikiPolitiki, συνεχίζει τις διαδρομές της στη ιστορία και την παράδοση του τόπου, αυτή τη φορά μέσα από τις δράσεις και το έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκιάς “Τα Συκιωτάκια”.

Συγκεκριμένα η εκπομπή έκανε “ένα ταξίδι στα χρόνια τα παλιά” και επισκέφθηκε την Λαογραφική Έκθεση της Συκιάς, η οποία στεγάζεται σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του χωριού, στο παλιό δημοτικό σχολείο, εκεί που φιλοξενείται και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

Μία έκθεση που υπογραμμίζει το αισθητικό-οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο των κατοίκων αρκετά χρόνια πριν, που περιλαμβάνει γεωργικά εργαλεία, κειμήλια, υφαντά, κορνίζες, παραδοσιακές φορεσιές κ.α.

«Κάθε φορά που βλέπω αυτήν εδώ την συλλογή συγκινούμαι. Ονειρευόμαστε να δούμε αυτόν εδώ τον χώρο, αυτό το ιδιαίτερο κτίριο ως ένα ολοκληρωμένο Λαογραφικό Μουσείο της Συκιάς, γιατί είναι ένας χώρος με ιδιαίτερη ιστορική σημασία, εξαιρετική ομορφιά που όχι μόνο ένας ντόπιος θα μπορεί να θαυμάσει, αλλά και οι επισκέπτες του χωριού μας!», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Π.Σ. Συκιάς Τα Συκιωτάκια Νικόλαος Γκίζας.

Ένας ολόκληρος θησαυρός καλαισθητικής παράδοσης, άρρηκτα δεμένος με το ιστορικό παρελθόν του χωριού. Κάθε κομμάτι της έκθεσης έχει μια ιδιαίτερη σημασία, γιατί το καθένα από αυτά που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν έγινε πηγή έμπνευσης και στολίδι του σήμερα.

Αξίζει να το επισκεφθείτε και να περιηγηθείτε και στο πανέμορφο χωριό της Συκιάς, εξερευνώντας την μοναδική ιστορία του και φυσικά την παραδοσιακή ομορφιά του!