Αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις, αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι το τέλος του 2025, μέτρα για τον περιορισμό της Golden Visa, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη συγκράτηση των τιμών των ακινήτων καθώς και των μισθώσεων.

Οι ανωτέρω αλλαγές ανακοινωθήκαν στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, ενώ ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μελετάται η πρόταση των ιδιοκτητών που προβλέπει τριετή φοροαπαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τα κλειστά ακίνητα με στόχο αυτά να “ανοίξουν” και να ενοικιασθούν. Στην περιοχή της Αττικής υπολογίζεται ότι περίπου 60-70.000 ακίνητα είναι κλειστά.

Τα νέα μέτρα

1.      Πληρωμή του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Απριλίου με στόχο να αποπληρωθεί ο φόρος σε 11 δόσεις. Όπως είπε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα ακίνητα. Επίσης ανέφερε ότι στόχος για εφέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10. Συγκεκριμένα από τα τελη Απριλίου μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025.

2.      Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται για ένα ακόμη έτος η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα. Η αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ εκπνέει στα τέλη του τρέχοντος έτους και σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης επεκτείνεται μέχρι τα  τέλη του 2025. Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2025 η κυβέρνησης έχει τη δυνατότητα ο ΦΠΑ στα νεόδμητα να περιορισθεί είτε στο 13%, είτε η χώρα να ζητήσει να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τα ακίνητα μηδενίζοντας τον ΦΠΑ.

3.      Μέτρα περιορισμού της Golden Visa. Ηδη στην Πορτογαλία, που καταγράφεται έκρηξη στις τιμές των ακινήτων, η κυβέρνηση προχώρησε στον τερματικός του προγράμματος της Golden Visa. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης.  Υπενθυμίζεται ότι από 1/8/2023 και μετά διπλασιάστηκε σε 500.000 ευρώ το ελάχιστο όριο επένδυσης στον Κεντρικό, Νότιο και Βόρειο Τομέα της Αττικής, όπως επίσης σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθιστώντας πιο ακριβή τη χορήγηση άδειας διαμονής για τους επενδυτές τρίτων χωρών που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές.

4.        Η κυβέρνηση αξιολογεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τα κλειστά ακίνητα. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης: “Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε, τόσο τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα”.

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ προβλέπει την τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των κλειστών κατά το 2023 ακινήτων καθώς και εκείνων που θα μεταπηδήσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση κι μακροχρόνια. Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτιμούν ότι θα μειωθούν οι τιμές.

capital.gr