Στο χωριό Φούρκα του δήμου Κασσάνδρας, έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες για το κατάφυτο δάσος, τα καταγάλανα νερά της θάλασσας και τα πολύ ιδιαίτερα κτίσματα, βρίσκεται μια ξεχωριστή-ιδιαίτερη εκκλησία αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες, που κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου τιμάει η εκκλησία μας.

Η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, τρίκλιτη Βασιλική, είναι η κεντρική εκκλησία της Φούρκας, η οποία χτίστηκε το 1930 από τον σημαντικό Αρχιτέκτονα, Φουρκιώτη στη καταγωγή, Ξενοφώντα Παιονίδη. Πρόκειται για μία ενορία με μοναδική ομορφιά και ξεχωριστή ιστορία, καθώς είναι και το πρώτο κτίσμα που αναδεικνύεται μέσα από το έργο της ανάπλασης που εκτελείται στο χωριό.

Οι Τρεις Ιεράρχες, είναι ορατοί από κάθε δρόμο, κάθε γωνιά του χωριού, και η εκκλησία κρατά την παράδοση και τη μνήμη άσβεστη. Πίσω από το ιερό της εκκλησίας μάλιστα  βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων Φουρκιωτών κατά την περίοδο 1840 – 1930.

Αν ποτέ σας βγάλει ο δρόμο σας στη Χαλκιδική, αξίζει να επισκεφθείτε αυτή την μοναδική εκκλησία των Τριών Ιεραρχών στη Φούρκα που εμπνέει σε όλους τους πιστούς δέηση και σεβασμό.

Οι Τρεις Ιεράρχες

Κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου, η Χριστιανική Εκκλησία τιμά από κοινού τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Στην Ελλάδα τιμώνται ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών εισήχθη στην εκκλησία στα μέσα του 11ο αιώνα από τον λόγιο και μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα (1000-1070), επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Θ’ του Μονομάχου (1000-1055).

Σκοπός του Μαυρόποδα ήταν να παρουσιάσει τις τρεις εξέχουσες αυτές προσωπικότητες της Χριστιανοσύνης ως τους κατ’ εξοχήν υπερμάχους του τριαδικού δόγματος και να δώσει τέλος στον φατριασμό που σοβούσε στο σώμα της εκκλησίας για το ποιος από τους τρεις ιεράρχες είναι ο σπουδαιότερος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή εκείνη μεγάλος αριθμός ιερωμένων και πιστών είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες: τους Ιωαννίτες, τους Γρηγορίτες και τους Βασιλείτες.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών, εκτός από τον εκκλησιαστικό χαρακτήρα, έχει και εκπαιδευτικό στα καθ’ ημάς. Θεωρείται ως η εορτή των ελληνικών γραμμάτων, καθόσον οι Τρεις Ιεράρχες συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της χριστιανικής διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων.

Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της εορτής των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στις 9 Αυγούστου του 1841 από το ακαδημαϊκό συμβούλιο του Οθωνείου Πανεπιστημίου (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και πρωτογιορτάστηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1842. Τα επόμενα χρόνια, ο εορτασμός επεκτάθηκε σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.