Θέση απέναντι σε σειρά κινητοποιήσεων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων έλαβε η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς τα αγροτικά μπλόκα, αλλά και οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια απασχολούν έντονα τις τελευταίες ημέρες την πολιτική επικαιρότητα.

Αρχής γενομένης από τις αντιδράσεις των αγροτών από την Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν προς τα τέλη της εβδομάδας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχίααποκρυστάλλωσε χθες τις θέσεις του κόμματός του για τον πρωτογενή τομέα, αναρτώντας σχετικό οπτικοακουστικό μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως ανέφερε ο κ. Κασσελάκης, τα βασικά σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους συνοψίζονται ως εξής:

· Ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο. Πρέπει να καταργηθεί.

· O ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24% στο 6%.

· Για το αγροτικό ρεύμα, πρέπει να μπει πλαφόν στα 7σεντς η κιλοβατώρα.

· Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί.

· Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.

· ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος.

· Στη Θεσσαλία θα πρέπει επιτέλους να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα.

· Επανασχεδίαση της ΚΑΠ. Δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να έχει αφαιρέσει 240 εκ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση. Δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών παραγωγών.

· Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Πρόταση νόμου στην Agrotica

Πέραν των συγκεκριμένων προτάσεων, που έχει σταχυολογήσει η Κουμουνδούρου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση νόμου για τον πρωτογενή τομέα το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην κλαδική έκθεση Agrotica, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με επαγγελματίες του κλάδου.

Ακολούθως, ο κ. Κασσελάκης θα μεταβεί το απόγευμα του Σαββάτου στην Καστοριά, σε ένα διήμερο αφιερωμένο στα αγροτικά ζητήματα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού γεωργών και κυρίως κτηνοτρόφων στο νομό. Συνέχεια στο πρόγραμμά του δίνουν την ερχόμενη Κυριακή συναντήσεις στον νομό Κοζάνης, όπου εκτός από το αγροτικό στίγμα, αναμένεται να διεξαχθεί το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, περιλαμβάνοντας ειδικές τοποθετήσεις για τα ζητήματα του πρωτογενή τομέα.

Πηγή: protothema.gr