Με ακόμη πιο ενισχυμένα μπλοκ απαντούν οι Θεσσαλοί αγρότες στα κυβερνητικά μέτρα, με τους ίδιους να αποφασίζουν τέσσερις κινήσεις για τα επόμενα βήματά τους και το πώς θα διεκδικήσουν ουσιαστικά τα αιτήματά τους.

Οι τέσσερις κινήσεις-«ματ» για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες αποφασίστηκε:

1) Συλλαλητήριο, το Σάββατο, στην Agrotica, στις 12.00 με σημείο συνάντησης τη βόρεια είσοδο της ΔΕΘ – Helexpo.

3) Στέλνουν αιτήματα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αγροτών -σε πανελλαδική εμβέλεια- προς επεξεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να οριστεί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

4) Μετά την Agrotica, επαφή με τα υπόλοιπα μπλόκα ανά την Ελλάδα ώστε να προγραμματιστεί πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών, φορώντας τον μανδύα, πια, ενός ενιαίου μετώπου.

Τα αιτήματά τους και ο συναγερμός στην Ελληνική Αστυνομία

Ο βασικός άξονας των αιτημάτων τους είναι οι αποζημιώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου (2.000 ευρώ που καταγγέλλουν ότι δεν έλαβαν, 300/ ευρώ ανά χαμένο στρέμμα) με ένα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα εκτείνεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο δεύτερος αφορά το κόστος παραγωγής, το οποίο χαρακτηρίζουν «δυσβάσταχτο» και σχετίζεται με την τιμή στο πετρέλαιο, το ρεύμα, την τιμή στο ρεύμα κ.α., ενώ θα γίνει και ειδική αναφορά στα παραΚάρλια χωριά – τα χιλιάδες στρέμματά τους παραμένουν ακόμη κάτω από τεράστιους όγκους νερού.

Με αφορμή τα εγκαίνια της Agrotica στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo, την Πέμπτη, η Ελληνική Αστυνομία έχει τεθεί σε συναγερμό. Δεν αποτελεί κοινό μυστικό η ρητή εντολή να εμποδίσουν τη διέλευση των τρακτέρ στην Εθνική Οδό, ωστόσο οι αγρότες από τις προηγούμενες κιόλας ημέρες ξεκαθάρισαν πως εάν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματά τους, τότε είναι πολύ πιθανό να κλείσουν τους δρόμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μόνο στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 300 οχήματα από αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας θα κατακλύσουν το κέντρο με προορισμό τη ΔΕΘ – Helexpo, ενώ το Σάββατο εκατοντάδες Θεσσαλοί αγρότες ετοιμάζουν οργανωμένη «απόβαση» για τον ίδιο λόγο. Απόρροια των εξελίξεων ο συναγερμός στον οποίον έχει τεθεί η Ελληνική Αστυνομία, που κατά πάσα πιθανότητα θα καταστρώσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτροπή εντάσεων.

«Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει, έκανε επίθεση σε αγρότες και πλημμυροπαθείς»

«Η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες σε όλη τη χώρα. Εκπτώσεις δεν θα κάνουμε. Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει, έκανε επίθεση σε αγρότες και πλημμυροπαθείς οι οποίοι χάσαμε τα πάντα και αντί να μας απαντήσει, έστειλε τα ΜΑΤ να μας χτυπήσει. Χωρίς να κάνει επίθεση ο αγρότης, το κράτος έτσι μας αντιμετωπίζει, η απάντησή μας είναι ότι θα βγουν άλλα τόσα τρακτέρ τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο Κώστας Τζέλλας.

«Η κυβέρνηση πιέζεται από τα μπλόκα»

Ο πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας δήλωσε από την πλευρά του ότι «η κυβέρνηση πιέζεται από τα μπλόκα. Είναι εμφανές από τις κυβερνητικές τοποθετήσεις και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα για κάθε αγρότη, να τα ενισχύουμε ακόμη περαιτέρω και να βγουν ακόμη περισσότερα σε όλη τη χώρα».

Οι αγρότες υπογραμμίζουν ότι θέλουν συνάντηση ουσίας και όχι συνάντηση για… φωτογραφίες και χειραψίες και πως θα καθίσουν στο τραπέζι, μόνο εάν και εφόσον τους παρουσιαστούν προτάσεις με έτοιμες λύσεις για τα προβλήματά τους.

πηγή thesstoday.gr