Το ιδιόκτητο υπόστεγο ήταν υπό κατασκευή ως μέρος ενός έργου ύψους 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων (4,9 εκατομμυρίων λιρών) από μια επιχείρηση που προσφέρει ιδιωτικές ναυλώσεις και συντήρηση αεροπλάνων. Τα αίτια του περιστατικού διερευνώνται, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ένα υπόστεγο αεροδρομίου υπό κατασκευή σε αεροδρόμιο στο Αϊντάχο κατέρρευσε σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. Εννέα άλλοι τραυματίστηκαν στο περιστατικό που συνέβη γύρω στις 5 μ.μ. την Τετάρτη στους χώρους του αεροδρομίου Boise, δήλωσαν αξιωματούχοι. Πέντε από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και λαμβάνουν φροντίδα σε τοπικά νοσοκομεία. Η πυροσβεστική υπηρεσία Boise, η αστυνομία Boise, η πυροσβεστική υπηρεσία Gowen Field και το παραϊατρικό προσωπικό της κομητείας Ada ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό.

«Απόψε, σημειώθηκε μια καταστροφική κατάρρευση μιας μεταλλικής κατασκευής σε ένα εργοτάξιο», δήλωσε ο Άαρον Χούμελ, επικεφαλής επιχειρήσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Μπόιζι. «Οι διασώστες βρήκαν μια ταραχώδη σκηνή και εργάστηκαν για να ασφαλίσουν και να διασώσουν τα θύματα.

«Το αεροδρόμιο Boise, η πόλη Boise και όλοι οι πρώτοι ανταποκριτές εκφράζουν τη βαθύτατη συμπαράστασή τους σε όσους επλήγησαν». Όλοι στην περιοχή έχουν καταγραφεί, είπε, και η αιτία της «κατάρρευσης μεγάλης κλίμακας» διερευνάται. «Δεν ξέρω τι το προκάλεσε, αλλά μπορώ να σας πω ότι ήταν μια αρκετά παγκόσμια κατάρρευση», είπε.

Ορισμένα από τα θύματα βρίσκονταν σε ανυψωτική ή υπερυψωμένη πλατφόρμα τη στιγμή που έπεσε η δομή και αυτό απαιτούσε κάποιες εξειδικευμένες προσπάθειες διάσωσης, είπε. Επιβεβαίωσε ότι ένας γερανός κατέρρευσε επίσης κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

Οι λειτουργίες του αεροδρομίου Boise δεν επηρεάστηκαν και κανένα κτίριο που ανήκει στην πόλη δεν επηρεάστηκε από το περιστατικό. Τα ονόματα των νεκρών θα δοθούν στη δημοσιότητα από το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας Άντα εν αναμονή της ειδοποίησης των συγγενών τους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι πυροσβέστες παραμένουν στο σημείο, ο χώρος είναι ασφαλής και δεν υπάρχει απειλή για το κοινό, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Terra Furman οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο Interstate 84 περίπου στις 5.30 μ.μ. όταν εντόπισε τουλάχιστον 20 περιπολικά, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα κοντά στην είσοδο του αεροδρομίου.

Ήταν γύρω από αυτό που περιέγραψε ως γερανό διπλωμένο στη μέση και ένα κτίριο κατέρρευσε σε σχήμα “Μ”.

«Οι τοίχοι ήταν ακόμα ψηλά σε ένα σημείο και η μέση κατέρρευσε εκατέρωθεν», είπε. Ο James Quintana οδηγούσε προς το αεροδρόμιο όταν είδε οχήματα έκτακτης ανάγκης να τον προσπερνούν. Είπε ότι αμέσως νόμιζε ότι ήταν αεροπορικό δυστύχημα. Στη συνέχεια είδε το υπόστεγο να καταρρέει και το παραϊατρικό προσωπικό να φροντίζει τα θύματα. «Είμαι συνταξιούχος αστυνομικός και όταν υπάρχει τόση φασαρία, τόσο μεγάλο προσωπικό έκτακτης ανάγκης και οχήματα, υπάρχει κάτι τεράστιο που έχει συμβεί. Ήταν ένα τρομακτικό θέαμα», είπε.

Το υπόστεγο κατέρρευσε δίπλα στο Jackson Jet Centre, το οποίο προσφέρει ιδιωτικές ναυλώσεις αεροπλάνων και συντήρηση. Τα αρχεία της πόλης Boise δείχνουν ότι ο εργολάβος Big D Builders είχε λάβει άδειες για την κατασκευή ενός υπόστεγου τζετ 39,000 τετραγωνικών ποδιών για το Jackson Jet Centre. Το έργο ύψους 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων (4,9 εκατομμυρίων λιρών) επρόκειτο να περιλαμβάνει την κατασκευή ενός θεμελίου από σκυρόδεμα και ενός μεταλλικού κτιρίου.

Η Τζέσικα Φλιν, διευθύνουσα σύμβουλος του Jackson Jet Centre, δήλωσε ότι «οι καρδιές τους είναι με όλους όσους επηρεάστηκαν από αυτό το φρικτό γεγονός». Είπε ότι δεκάδες άνθρωποι εργάζονταν επί τόπου. «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκάλεσε την κατάρρευση του υπόστεγου», είπε. «Η εστίασή μας τώρα είναι στην υποστήριξη της ομάδας και των συνεργατών μας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

πηγή: news.sky.com