Μέχρι και περίπτερο πεταμένο σε «άτυπη» χωματερή μέσα στην πόλη του Πολυγύρου, πίσω από το αρχαιολογικό Μουσείο. Βουνά από ογκώδη σκουπίδια μαζί με οικιακά απορρίμματα κοσμούν ανοιχτή έκταση στην πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο.

 

Κι όχι κάπου μακριά, στα βουνά και τις πεδιάδες, αλλά πολύ κοντά στον δομημένο οικισμό, ακριβώς πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου. Η έκταση αυτή, που φάνηκε κατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί ως… ΣΜΑ (σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων) βρίσκεται απέναντι από το δημοτικό στάδιο, πίσω από σχολικό συγκρότημα και δίπλα στα κοιμητήρια Πολυγύρου. Εξού και οι σταυροί από τα μνήματα που επίσης έχουν πεταχτεί ανάμεσα σε άλλα σκουπίδια.

Στην τεράστια χωματερή βρίσκει κανείς ό,τι μπορεί να φανταστεί: Στρώματα, καρέκλες, καναπέδες, λεκάνες, φλοκάτες, χαλιά, ντουλάπες. Ακόμη κι ένα ολόκληρο περίπτερο είναι πεταμένο ανάμεσα στα σκουπίδια.

Λίγο πιο πέρα μάλιστα είναι παρατημένοι οι παλιοί πράσινοι κάδοι σκουπιδιών του δήμου, αλλά και μια άδεια σκάφη του δήμου Πολυγύρου επίσης. Φαίνεται τελικά πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μπροστά μας και είναι πολύ σοβαρό.

Τα σκουπίδια είναι πολλά… και δεν κρύβονται άλλο κάτω από το χαλάκι.

Ας μας πει κάποιος υπεύθυνα,

  • ποιος έχει δώσει την άδειά του για το περιβαλλοντικό αυτό χάλι μέσα στην πόλη (όχι ότι αν ήταν έξω θα υπήρχε δικαιολογία),
  • γιατί τα ογκώδη είναι συγκεντρωμένα εκεί και αν τελικά οι ΧΥΤΑ της Χαλκιδικής λειτουργούν.
  • Μήπως κάποιος συγκεντρώνει όλα τα απορρίμματα κατά διαστήματα και τα μεταφέρει εκεί που προβλέπεται;
  • Κι αν ναι, πόσο καιρό θα παραμένει αυτή η άτυπη χωματερή μέχρι να αδειάσει η έκταση;

Μήπως τελικά οι κορεσμένοι ΧΥΤΑ (αν δεχτούμε ότι δούλεψαν ποτέ σωστά) έχουν φτάσει στο τέλος τους και η Χαλκιδική θα είναι στο έλεος των απορριμμάτων;

Μήπως τελικά γι αυτό βάζουμε φωτιά στις άτυπες χωματερές; Περιμένουμε σοβαρές απαντήσεις, όπως και μια παρέμβαση από τις εισαγγελικές αρχές κάποια στιγμή, για όλη αυτή την εικόνα που καταγράφουμε το τελευταίο διάστημα.

Και πολύ πιο άμεσα, μια παρέμβαση από τους βουλευτές μας προς τον ΦΟΔΣΑ και τα αρμόδια Υπουργεία, αν θέλουμε να λέμε ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία.