Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο να επαναπρογραμματίσουν τα Τ κύτταρα για την καταπολέμηση της γήρανσης και τη διατήρηση της νεότητας.

Όπως γράφει το sciencedaily.com χρησιμοποίησαν αυτήν την τεχνική για να εξαλείψουν συγκεκριμένα κύτταρα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι αυτά ζούσαν πιο υγιεινά και δεν ανέπτυξαν παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Επιπλέον, μία μόνο δόση ήταν αρκετή όχι μόνο για να παρέχει οφέλη δια βίου σε νεαρά ποντίκια, αλλά και να αναζωογονήσει τα ηλικιωμένα.

Η επίκουρη καθηγήτρια του Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), η Corina Amor Vegas, και οι συνεργάτες της, ανακάλυψαν ότι τα Τ κύτταρα μπορούν να επαναπρογραμματιστούν για την καταπολέμηση της γήρανσης. Μέσω της κατάλληλης γενετικής τροποποίησης, αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια μπορούν να επιτεθούν σε μια άλλη ομάδα κυττάρων που είναι γνωστή ως γηρασμένα.

Τα γηρασμένα κύτταρα πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για πολλές από τις ασθένειες που εμφανίζονται στον άνθρωπο αργότερα στη ζωή του. Σταματούν να αναπαράγονται καθώς γερνάει και συσσωρεύονται στο σώμα.

Ενώ υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να εξαλείψουν αυτά τα κύτταρα, πολλά πρέπει να λαμβάνονται επανειλημμένα με τον χρόνο. Η καθηγήτρια Amor Vegas και η ομάδα της εργάστηκαν επί εναλλακτικών λύσεων, όπως τα “ζωντανά” φάρμακα που ονομάζονται CAR T κύτταρα.

Ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα CAR T μπορούν να επιτεθούν στα γηρασμένα κύτταρα σε ποντίκια, βοηθώντας τα να ζήσουν υγιέστερα. Αυτό δεν προκάλεσε καμία βλάβη ή τοξικότητα στα ιστούς.

Η Amor Vegas ανέφερε: «Εάν δοθεί σε ηλικιωμένα ποντίκια, τα αναζωογονεί. Εάν δοθεί σε νεαρά ποντίκια, τα κάνει να γερνάνε πιο αργά. Καμία άλλη θεραπεία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το πετύχει αυτό». Τα κύτταρα CAR T φαίνεται να διαθέτουν μακροζωία, και μόνο μία δόση σε νεαρή ηλικία μπορεί να έχει δια βίου αποτελέσματα.

Αυτή η θεραπεία μπορεί να προστατεύσει από παθήσεις που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Τα κύτταρα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν μνήμη και να παραμένουν στο σώμα για μεγάλες περιόδους, κάτι που διαφέρει σημαντικά από ένα συμβατικό φάρμακο.

Τα κύτταρα CAR T έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία καρκίνων του αίματος και έχουν λάβει έγκριση από την FDA για αυτόν το σκοπό από το 2017. Η Amor Vegas και η ομάδα της ερευνούν πλέον εάν αυτά τα κύτταρα μπορούν να παράσχουν μακροβιότερη ζωή, με την ελπίδα να φέρουν την πηγή της νεότητας πιο κοντά.