Ένα βήμα πριν από την ένταξή του στις Στρατηγικές Επενδύσεις βρίσκεται το επενδυτικό project της Χαλκιδικής που συνδέεται με κεφάλαια της Goldman Sachs, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός φάκελος που έχει κατατεθεί από την «Τουριστικά Συγκροτήματα Ελλάδος Α.Ε.» αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αξιολογηθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).

Η «Τουριστικά Συγκροτήματα Ελλάδος Α.Ε.», ως φορέας υλοποίησης της επένδυσης, που προβλέπει την ανάπτυξη ενός πολυτελούς resort 1.000 κλινών στη θέση των τριών ξενοδοχείων που απέκτησε, έναντι περίπου 70 εκατ. ευρώ, ο επενδυτικός οίκος από τον όμιλο Γρηγοριάδη, είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2022 τον φάκελο του project στον οργανισμό της Enterprise Greece, αιτούμενη την υπαγωγή του εν λόγω project στις διατάξεις του ν. 4864/2021 περί στρατηγικών επενδύσεων με το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής και της ταχείας αδειοδότησης.

Το project, προϋπολογισμού 107,6 εκατ. ευρώ, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, προβλέπει την αναμόρφωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Καλλιθέας, το οποίο εκτείνεται σε έκταση 158 στρεμμάτων και έχει 850 μέτρα πρόσωπο στην παραλία. Το συγκρότημα αποτελείται από τρία ξενοδοχεία, το Athos Palace, το Pallini Beach και το Theophano Imperial και στόχος είναι η επανατοποθέτησή τους στον ελληνικό τουριστικό χάρτη, μέσω της ανάπτυξης ενός υψηλού επιπέδου resort, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αυτόνομα διαμερίσματα – bungalows και ολοκληρωμένες υπηρεσίες εστίασης, spa και ψυχαγωγίας.

 

Σε ό,τι αφορά τη δασική έκταση των 20 στρεμμάτων στη βορειοανατολική πλευρά του συγκροτήματος, ο σχεδιασμός εστιάζει στη διαμόρφωση πάρκων και χώρων αναψυχής, χώρων λατρείας, αμφιθεάτρου και παιδικής χαράς. Μάλιστα, όπως προβλέπεται στο επενδυτικό πλάνο, το project θα πληροί όλα τα ενεργειακά πρότυπα και τις πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, ενώ στόχος είναι να συμβάλλει και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Σύμφωνα, δε, με τον σχετικό φάκελο που είχε καταθέσει η «Τουριστικά Συγκροτήματα Ελλάδος Α.Ε.» (στην οποία μοναδικός μέτοχος είναι η «GH XENIA BIDCO A.E.» και χρέη προέδρου ασκεί ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, Nabil Aquedim στην Enterprise Greece, το επενδυτικό project αναμένεται να απασχολήσει περισσότερους από 500 εργαζόμενους ετησίως (πλήρους και μερικής απασχόλησης), που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 300 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.).

Υπενθυμίζεται ότι η Goldman Sachs απέκτησε το 2022 τα τρία ξενοδοχεία Athos Palace, Pallini Beach και Theophano Imperial, συμφερόντων της οικογενείας Γρηγοριάδη (GHotels Group) στη Χαλκιδική.

Το 4 αστέρων Pallini Beach, δυναμικότητας 485 δωματίων και bungalows, αναπτύχθηκε το 1972 και ανακαινίστηκε πριν από το 2000, το επίσης 4 αστέρων Athos Palace, με 413 δωμάτια, κατασκευάστηκε το 1976 και ανακαινίστηκε το 2005, ενώ το πέντε αστέρων Theophano Imperial Palace, δυναμικότητας 151 δωματίων, ανεγέρθηκε το 1976 και η τελευταία ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε το 2010.

Πάντως, εκτός από το εν λόγω project, η Goldman Sachs τον περασμένο Ιούνιο προχώρησε στην εξαγορά των οκτώ ξενοδοχείων που διατηρούσε μέχρι πρότινος η κινεζική Fosun στην Ελλάδα, ενισχύοντας το αποτύπωμά της στον ελληνικό ξενοδοχειακό χάρτη.

Πέρα από το επενδυτικό σχέδιο της Goldman Sachs, από τη ΔΕΣΕ αναμένεται να «περάσουν» προσεχώς τρεις ακόμη τουριστικές επενδύσεις, εκ των οποίων η μία αφορά τροποποιήσεις σχετικά με το project που έχει δρομολογήσει η Mirum στην Ελούντα της Κρήτης.

Πηγή: euro2day