Ολοκληρώθηκε η άσκηση με την κωδική ονομασία «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2024» στο πλαίσιο της αξιολόγησης του επιπέδου ετοιμότητας των στελεχών της 2ηςΕ.Μ.Α.Κ. στην έρευνα και διάσωση σε σπήλαια.

Η άσκηση πεδίου πραγματοποιήθηκε στο Σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής. Το σενάριο περιλάμβανε τη διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας, εντοπισμού και διάσωσης αγνοουμένων σε περιβάλλον Σπηλαίου, με υψηλό βαθμό δυσκολίας, από πιστοποιημένους στο αντικείμενο διασώστες.

Έλαβαν μέρος 26 πυροσβέστες και πέντε (5) στελέχη του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (Ε.Τ.Ι.Κ.) του Ε.Κ.Α.Β.

Ο χρόνος διεξαγωγής της, ξεπέρασε τις οκτώ (8) ώρες και αξιολογήθηκαν, τόσο το σύστημα κινητοποίησης όσο και οι διαδικασίες συντονισμού και οργάνωσης με την εφαρμογή των ειδικών μνημονίων ενεργειών και με έμφαση στο σύστημα ελέγχου, επικοινωνιών αλλά και διοίκησης της διασωστικής ομάδας σε ανάλογα περιστατικά.

Παράλληλα εφαρμόστηκαν στο σύνολο τους, οι ειδικές επιχειρησιακές και τεχνικές  διαδικασίες για την ασφαλή είσοδο της ομάδας διάσωσης στο σπήλαιο, συμπεριλαμβανομένων της μέτρησης αερίων και παρακολούθησης της ατμόσφαιρας, της προώθησης υλικών με κατάλληλες σπηλαιολογικές τεχνικές εντός του σπηλαίου, της δημιουργίας ενδιάμεσων σταθμών φροντίδας, της προώθησης φωτιστικών, της χρήσης ειδικού ανιχνευτικού εξοπλισμού και θερμογραφικών αισθητήρων, καθώς και των τεχνικών σπηλαιοδιάσωσης για την ανέλκυση, προώθηση και μεταφορά των εγκλωβισμένων σε ασφαλές σημείο.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Διοικητής της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος Ιωάννης Στεργιούλας ο Διοικητής της 2ης ΕΜΑΚ Αρχιπύραρχος Αριστείδης Κατιρτζίδης, ο Διοικητής της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής Παναγιώτης Μπαθρέλος, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χαλκιδικής Αικατερίνη Ζωγράφου, ο Διευθυντής της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού Ανδρέας Ντάρλας, η αν. Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Καραμήτρου, καθώς και ο Τμηματάρχης Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χαλκιδικής Δημήτριος Λοκοβίτης.