Μόλις λίγες ώρες μετά την έναρξη του «Μήνα για την καρδιά» στις ΗΠΑ, ο ποδηλάτης Anil Kadsur, ο οποίος οδηγούσε 100 χιλιόμετρα ημερησίως για περισσότερες από 1.500 ημέρες, υπέστη καρδιακή ανακοπή και πέθανε.

«Ο Anil ενσάρκωσε τη γυμναστική στο Μπανγκαλόρ (σ.σ. πόλη στην Ινδία), κάνοντας ποδήλατο 100 χιλιόμετρα καθημερινά για τις τελευταίες 1500+ ημέρες. Ο ξαφνικός θάνατός του, που αποδίδεται σε καρδιακή ανακοπή, μας υπενθυμίζει το απρόβλεπτο τέτοιων γεγονότων», έγραψε η Κίνηση Πολιτών Ανατολικής Μπανγκαλόρ, στο X.

Ο 45χρονος Kadsur ήταν ευρύτερα γνωστός ως «ποδηλάτης του αιώνα» ή «γκουρού του ποδηλάτου». Άρχισε να οδηγεί αγώνες 100 χλιομέτρων τον Αύγουστο του 2020, όταν συμμετείχε σε μια δεκαήμερη πρόκληση, σύμφωνα με το The NEWS Minute. Μετά το τέλος της πρόκλησης, ο προπονητής ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης έκανε τις βόλτες των 100 χιλιομέτρων μέρος της καθημερινής του ρουτίνας.

Η ανάληψη ενός τέτοιου μεγάλου άθλου του χάρισε ένα αφιέρωμα στο GCN το 2022, όταν ολοκλήρωσε τον 600ό αγώνα του και τον περασμένο Μάιο, οι Bangalore Randonneurs  γιόρτασαν την 1.000η διαδρομή του.

Στην τελευταία του ανάρτηση στο Strava, την οποία μοιράστηκε μόλις δύο ημέρες πριν από τον θάνατό του, ο Kadsur έγραψε στο feed του γιορτάζοντας «42 μήνες στη σειρά με 100 χιλιόμετρα καθημερινά» .Σύμφωνα με το The NEWS Minute, μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας του διαδρομής, ο Kadsur «παραπονέθηκε για ενοχλήσεις και εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου αργότερα απεβίωσε στις 2 Φεβρουαρίου».

Η τελευταία του ανάρτηση συγκέντρωσε πάνω από 470 σχόλια και 200 σχόλια, τα περισσότερα από οπαδούς που εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για τον πρόωρο θάνατο του θρύλου της ποδηλασίας. Σημαντικά μέλη της ινδικής ποδηλατικής κοινότητας εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους. Οι επαγγελματίες της ιατρικής έχουν επίσης τοποθετηθεί σχετικά με το ασύλληπτο κατόρθωμα του Kadsur.

Σύμφωνα με τον Dr. Sudhir Kumar, MD, νευρολόγο στο Apollo Hospitals Hyderabad, η καθημερινή υπεράθληση του Kadsur ήταν υπερβολική. Ως αποτέλεσμα, «τα οφέλη της άσκησης φτάνουν στο ζενίθ και στη συνέχεια γίνονται επιζήμια μετά από ένα ορισμένο επίπεδο».

«Έκανε ποδήλατο για περίπου 7 ώρες καθημερινά για να καλύψει μια απόσταση 100 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την έρευνα, η επίδραση της άσκησης στη θνησιμότητα έχει σχήμα U: αρχικά υπάρχει όφελος, αλλά πέρα από μια ορισμένη δόση άσκησης, έχει επιζήμια επίδραση στην υγεία και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας», δημοσίευσε ο Δρ. Kumar στο X.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ασκούνται σε καθημερινή βάση χωρίς τουλάχιστον μία ημέρα αποκατάστασης (ξεκούρασης) την εβδομάδα έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας», κατέληξε ο Δρ Kumar.

πηγή lifo