Κάθε χρόνο η πρωτεύουσα του νομού, ο Πολύγυρος τιμάει και πανηγυρίζει έναν από τους προστάτες του, τον ένδοξο Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο τον Θαυματουργό.

Πλήθος κατοίκων και επισκεπτών, σαν χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες, παραμονή της εορτής του Αγίου, —ο οποίος είναι προστάτης των πασχόντων από μολυσματικές ασθένειες—, καθώς και ανήμερα της μεγάλης γιορτής κατευθύνονται στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στον Πολύγυρο, ευλαβικά και με κατάνυξη για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν την χάρη του.

Φέτος μάλιστα, όπως αναφέρει στο XalkidikiPolitiki ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Μιχαηλίδης θα υποδεχτούνε το Λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο θα μείνει στον ναό ως ευλογία για τους κατοίκους και την πόλη του Πολυγύρου:
 «Κατά τη διάρκεια των πανηγυρικών ακολουθιών επί τη μνήμη του Αγίου μας, η πόλη και η ενορία μας θα υποδεχτεί το σεπτό και χαριτόβρυτο Λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο θα μείνει ως ανεκτίμητος θησαυρός και προστάτης στο διηνεκές για την ενορία μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο η επίσημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σήμερα Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου (παραμονή της εορτής) στις 17:15, κατά τη διάρκεια της Ιεράς Λιτανείας.

«Η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής εορτάζει, τιμά και πανηγυρίζει τη μνήμη ενός εκ των δύο Πολιούχων της, αυτή του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού. Ας αξιωθούμε όλοι με υγεία ψυχής και σώματος να εορτάσουμε τη μνήμη του προστάτου μας! Βοήθειά μας ο Άγιος Χαράλαμπος”!», λέει ο π. Ειρηναίος για την μεγάλη γιορτή.

Η ιστορία του ναού του Αγίου Χαραλάμπους-Ο Άγιος που ξαναβρήκε το σπίτι του 

Όπως είναι γνωστό οι κάτοικοι του Πολυγύρου επαναστάτησαν ενάντια στον Τουρκικό ζυγό  στις 17 Μαΐου, καταφέρνοντας να απωθήσουν τους Οθωμανούς, και σηκώνοντας έτσι την σημαία της Ελευθερίας. Οι Οθωμανοί όμως μην μπορώντας να δεχθούν αυτή την κατάσταση και θέλοντας να εκδικηθούν τους κατοίκους έβαλαν φωτιά στην πόλη του Πολυγύρου, με αποτέλεσμα να καούν τα σπίτια, ανάμεσα τους και ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους.
Αργότερα οι κάτοικοι επιστρέφοντας στην πόλη τους έφτιαξαν από την αρχή τα σπίτια τους, και όπως είναι φυσικό ξεκίνησαν την ανέγερση νέου ναού. Οι μετατοπίσεις όμως τότε των πληθυσμών προκάλεσαν μία αλλαγή στα εκκλησιαστικά δρώμενα του τόπου και ο καινούριος ναός έλαβε το όνομα του Αγίου Νικολάου που ορίστηκε ο πολιούχος της πόλης, έναντι του μέχρι τότε εορταζόμενου ως προστάτη Αγίου Χαράλαμπου.

Στις μέρες μας λέγεται ότι μία ευλαβής γυναίκα είδε έξω από την περίφραξη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου έναν παππούλη να κλαίει και να της λέει ότι με διώξανε από το σπίτι μου. Αυτό το γεγονός επηρέασε άμεσα τον π. Αγαθάγγελο, ο οποίος ήταν ο κτήτορας και ο επιβλέπων του δεύτερου μεγαλοπρεπή ναού που χτίστηκε στον Πολύγυρο -με αφορμή το όραμα αυτό- προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου που ήταν εξαρχής ο πολιούχος της πόλης.

Η θεμελίωση του νέου ναού έγινε από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ. Συνέσιο στις 30 Ιουνίου του 1996 και έπειτα η προσπάθεια συνεχίστηκε με προσφορά των ευσεβών κατοίκων και πολιτών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 11 Νοεμβρίου του 2012 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Νικόδημο και από τις 17 Φεβρουαρίου του 2021 λειτουργεί πλέον ως δεύτερη ενορία στην  πόλη του Πολυγύρου.

Δείτε το πρόγραμμα της Ιεράς Πανήγυρις του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους στον Πολύγυρο: