Δεκαέξι μέρες στον δρόμο συμπληρώνουν σήμερα οι αγρότες της Χαλκιδικής που έστησαν το μπλόκο στον κόμβο των Ν. Μουδανιών. Στο πλευρό τους από τις αρχές της εβδομάδας, προστέθηκαν και οι μελισσοκόμοι με τα φορτηγά τους, ενώ αναμένονται και τα τρακτέρ των Καλυβών, Ολύνθου και Αγίου Μάμα. Συνολικά στο μπλόκο της Χαλκιδικής συμμετέχουν 124 τρακτέρ και δέκα μεγάλα μελισσοκομικά φορτηγά.

Όπως τονίζει ο παραγωγός Παύλος Γιαλαγκολίδης, ο αγροτικός κόσμος είναι περισσότερο εξοργισμένος από κάθε άλλη φορά. «Χρωστάμε σε προμηθευτές, σε ρεύματα, παντού. Πρέπει να μας καλύψουν τη ζημιά της ακαρπίας», τονίζει. Σύμφωνα με το μπλόκο της Χαλκιδικής, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις προηγούμενές μέρες και υπό την πίεση των κινητοποιήσεων δεν απαλύνουν καν τα προβλήματά τους.  «Όλα είναι τα κονδύλια που δίνουν είναι επιδοτούμενα που θέλουν εξοφλημένα τιμολόγια. Εμείς πληρώσαμε από την τσέπη μας. Τι να τα κάνεις όλα αυτά, αν δεν έχει παραγωγή»;

Οι αγρότες της Χαλκιδικής για να αποχωρήσουν από τα μπλόκα θέλουν να πάρουν θετική απάντηση για τις αποζημιώσεις της πράσινης ελιάς από την ακαρπία. «Και όχι απλά μια δέσμευση, αλλά πλήρες χρονοδιάγραμμα. Πότε θα γίνουν οι φάκελοι, πότε θα μπουν τα λεφτά κλπ. Να βρουν τρόπο να μας αποζημιώσουν και να αυξήσουν στη συνέχεια  τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ για να ασφαλιζόμαστε από την ακαρπία. Έστω 30 ή 40 τοις εκατό», διευκρινίζει με νόημα.