Την ιστορία του Σπηλαίου αλλά και του μοναδικού ευρήματός του, του Κρανίου του Αρχανθρώπου (Homo heidelbergensis) που χρονολογείται στα 250 χιλιάδες έτη, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν οι επισκέπτες του Σπηλαίου Πετραλώνων από την άνοιξη που γίνεται ξανά επισκέψιμο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ν. Προποντίδας Μανώλη Καρρά, όλοι αναμένουν την επαναλειτουργία του Σπηλαίου Πετραλώνων με μεγάλη χαρά, τη στιγμή μάλιστα, που πλήθος τουριστών και επισκεπτών καθημερινά τηλεφωνούν στον Δήμο για να ενημερωθούν πότε ανοίγει ο χώρος.

«Είχα την τύχη πρόσφατα να δω τη «νέα εικόνα» του σπηλαίου μετά τις εργασίες που εκτελέστηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και πραγματικά έχει αλλάξει ριζικά. Το σπήλαιο είναι μοναδικής πολιτισμικής αξίας, πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών αλλά και σημαντικός οικονομικός παράγοντας για την περιοχή δίνοντας τη δυνατότητα να δουλέψουν επιχειρήσεις αλλά και κάτοικοι.  Κι ο Δήμος όμως από τη μεριά του κάνει κινήσεις βελτιωτικές της εικόνας γύρω από το σπηλαίο, κατασκευάζοντας ήδη πεζοδρόμια και ηλεκτροφωτισμό, που θα εκτείνονται κατά μήκος της κεντρικής οδού. Παράλληλα, καταθέσαμε πρόταση χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία μονοπατιού, που θα διασχίζει το Καταφύγιο Άγριας Ζωής στο όρος Κατσίκα που έχει υψόμετρο 642,6 μ. Έχει σκοπό να συνδέσει το Σπήλαιο Πετραλώνων και τον οικισμό των Πετραλώνων με δύο υφιστάμενα κιόσκια θέας στην πορεία του και να προσφέρει ασφαλή και πρόσβαση στους περιπατητές, που μετά την επίσκεψη στο Σπήλαιο των Πετραλώνων, επιθυμούν να απολαύσουν τη φύση και τη θέα με συνολικό μήκος τα 2.770 μ». ανέφερε ο κ. Καρράς.