Σκάφος της SpaceX που έπεσε την Παρασκευή με αλεξίπτωτο έξω από τις ακτές της Φλόριντα στον Ατλαντικό μετέφερε πίσω στη Γη τον πρώτο αστροναύτη της Τουρκίας έπειτα από ιδιωτική αποστολή τριών εβδομάδων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο  Άλπερ Γκεζεραβτσί, 44 ετών, ταξίδεψε μαζί με δύο αστροναύτες της Ιταλία και της Σουηδίας.

Οι τρεις χώρες πλήρωσαν εισιτήριο τουλάχιστον 55 εκατ. δολαρίων η καθεμία για μια θέση στο σκάφος Crew Dragon, το οποίο είχε μισθώσει η  αμερικανική εταιρεία διαστημικού τουρισμού Axiom Space.

Οι τρεις αστροναύτες, όλοι τους πρώην πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, συνοδεύονταν από έναν πρώην αστροναύτη της NASA που εργάζεται σήμερα για την Axiom.

Μιλώντας στου δημοσιογράφους πριν από την εκτόξευση στις 19 Ιανουαρίου, ο Γκεζεραβτσί, 44 ετών ότι η αποστολή ξεκίνησε λίγο μετά την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας

Μαζί του ταξίψεψαν ο 43χρονος Σουηδός Μάρκους Βαντ, ο οποίος το 2022 επιλέχθηκε ως αναπληρωματικός αστροναύτης της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, και ο 49χρονος ιταλός σμήναρχος Βάλντερ Βολαντέι, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι πέταξε στο όριο του Διαστήματος με σκάφος της Virgin Galactic.

Οι τρεις επιβάτες ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν περισσότερα από 30 πειράματα, πολλά από τα οποία αφορούν την επίδραση της έλλειψης βαρύτητας στην ανθρώπινη φυσιολογία.

Ο ISS συνήθως φιλοξενεί αστροναύτες των εταίρων που συμμετέχουν στην κατασκευή του –της NASA, της ESA και των διαστημικών υπηρεσιών της Ρωσίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Η Τουρκία δεν είναι μέλος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος και δύσκολα θα μπορούσε να είχε στείλει αστροναύτη της στον σταθμό χωρίς τη βοήθεια της Axiom.

Εδώ και λίγα χρόνια, οι ιδιωτικές αποστολές που οργανώνει η εταιρεία με την άδεια της NASA δίνουν σε περισσότερες χώρες την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαστημικές αποστολές.

πηγή in.gr