Στη θέση του παραμένει για μια ακόμη θητεία, την τρίτη κατά σειρά, ο Μιχάλης Γεράνης που επανεξελέγη πανηγυρικά στη θέση του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη σημερινή εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν 68 εκλέκτορες από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, 67 δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΦΟΔΣΑ, έγινε μέσα σε κλίμα συναίνεσης από τους αυτοδιοικητικούς, που όλοι μαζί ένωσαν δυνάμεις για το μέλλον του Φορέα που καλείται να διαχειριστεί τα επόμενα πέντε χρόνια μείζονα ζητήματα για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων.

Στη θέση του προέδρου με 62 ψήφους εξελέγη ο Μιχάλης Γεράνης, στη θέση του αντιπροέδρου με επίσης 62 ψήφους εξελέγη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ενώ τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης εξέλεξαν και τα 8 νέα μέλη της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής, πέντε τακτικά και τρία αναπληρωματικά.

Στην εκτελεστική επιτροπή του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας εκλέχθηκαν ως τακτικά μέλη η δήμαρχος Λαγκαδά Νίκη Ανδρεάδου, ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Ηλίας Τάπρας, ο αντιδήμαρχος Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Ηράκλειας Βασίλης Τεβεκέλης. Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν η αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου Σοφία Δημητριάδου, ο αντιδήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Γιώργος Μαξούρας, και ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης Γιώργος Κυριακίδης.

Την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ κήρυξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκη Σ. Αγγελούδης, ο οποίος αναγνώρισε το ενωτικό κλίμα από τους αιρετούς, κατά τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία, προτείνοντας ίδια ενωτική στάση και στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ που θα γίνει στις 2 Μαρτίου για την ανάδειξη νέου Δ.Σ

Στην ομιλία του, λίγο πριν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης αναφέρθηκε σε όλα τα βασικά θέματα, που όπως είπε, η αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να προχωρήσει ενωμένη.

«Έχουμε αλληλεγγύη και σε αυτό έχουμε δείξει τον δρόμο. Όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε αυτά που εμείς θέλουμε από τους συμπολίτες μας. Τα ανταποδοτικά είναι από τους συμπολίτες μας και τα δίνουν για να τα κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα» υπογράμμισε ο επανεκλεγείς πρόεδρος. Ευχαρίστησε τους αιρετούς για την ενότητα και δεσμεύτηκε ότι η νέα διοίκηση του Φορέα θα συνεχίσει με αυτήν τη διάθεση και με δουλειά για να βάλει το λιθαράκι της για το καλό της χώρας. «Πιάνοντας τους στόχους βοηθάμε να γλιτώνει πρόστιμα η χώρα και η Κεντρική Μακεδονία έχει δείξει τον δρόμο για πάρα πολλά πράγματα. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε» τόνισε ο κ. Γεράνης.

«Η ενότητα κατάκτηση για την αυτοδιοίκηση»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, χαρακτήρισε κατάκτηση για την αυτοδιοίκηση τη συναίνεση και την ομοθυμία μεταξύ των αιρετών στο πλαίσιο των εκλογών για τον ΦοΔΣΑ, ενώ εξέφρασε την ευχή «η ίδια ενωτική προσέγγιση να κυριαρχήσει και στις επερχόμενες εκλογές για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Εύχομαι να ξεπεραστούν και οι τελευταίες συμπληγάδες της διαίρεσης», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης συνεχάρη τους αιρετούς για τη συναίνεση στη διαδικασία, λέγοντας πως «το παράδειγμα του ΦΟΔΣΑ και η συναινετική διαδικασία, είναι μια διαδικασία που δικαιώνει την αυτοδιοίκηση στην Κεντρική Μακεδονία. «Όλοι μαζί ενώνεται δυνάμεις για να λυθούν σημαντικά ζητήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων γιατί το σκουπίδι δεν έχει χρώμα» υπογράμμισε.

Έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους αυτοδιοικητικούς που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία και στην προσπάθεια να προχωρήσει ενωτικά ο ΦΟΔΣΑ. «Την επικροτούμε και την επιβραβεύουμε. Ο ΦΟΔΣΑ πάει καλά στο επίπεδο των δυνατοτήτων του, αλλά και σε σχέση με άλλους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στη χώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

«Τα σκουπίδια μας ενώνουν»

Στην ενότητα της αυτοδιοίκησης εστίασε στην τοποθέτησή του και ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως «πάντα ενωμένοι, με δεδομένη τη βούληση και τη θέληση μας να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Τα σκουπίδια μας ενώνουν όλους, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, όπως την αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 40% (Τέλος διαχείρισης απορριμμάτων) από το ΦΟΔΣΑ».

«Αντίθετα», συνέχισε, «έχουμε συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων στη θητεία που θα ακολουθήσει και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οριζόντια χρέωση τα τέλη ταφής. Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάνει σημαντικά βήματα και στόχος του είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που θα φέρουν το τέλος στο Τέλος ταφής απορριμμάτων. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα ίδια με κάποιους άλλους φορείς που δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με το δικό μας ΦΟΔΣΑ».

Ο δήμαρχος Θέρμης υποστήριξε ότι οι δήμοι έχουν επίσης συμφωνήσει να μην επιτρέψουν να διαχυθεί χρήμα από τα δικά τους ταμεία κατά το δοκούν. «Θα πρέπει να διεκδικήσουμε πως τα χρήματα που διαθέτουμε θα γυρίσουν πίσω σε εμάς, στους δήμους, σε δράσεις στοχευμένες που θα τις επιλέξουμε εμείς, όχι να χρηματοδοτούνται συγκεκριμένες προμήθειες» είπε με νόημα.

Εκτίμησε μάλιστα ότι αυτό θα το πετύχει η αυτοδιοίκηση, αρκεί, όπως είπε να είναι ενωμένη και να έχει κοινή φωνή στις διεκδικήσεις της. «Και επειδή επιχειρείται να φορτωθεί και η διαχείριση των ΚΔΑΥ, γιατί χρεωκοπεί η εταιρεία που τα διαχειρίζεται, να μην πληρώσουν οι δήμοι τα σπασμένα. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε άλλα χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε, πως «όσο πιο ενωμένοι είμαστε, τόσο πιο δυνατή φωνή θα έχουμε».

πηγή https://www.makthes.gr