Για 19η χρονιά ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece διοργανώνει τις δύο εμβληματικές Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις για τους έφηβους «επιχειρηματίες» που κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να καινοτομήσουν, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους μαθητική «start-up». 1.700 παιδιά από όλη την Ελλάδα θα έχουν δικά τους περίπτερα στα εμπορικά κέντρα της LAMDA Development, TheMallAthens και MediterraneanCosmos-στις 16 Φεβρουαρίου και την Μαρτίου 2024 αντίστοιχα- και θα παρουσιάσουν τα πρωτότυπα προϊόντα των μαθητικών τους «επιχειρήσεων».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, ηλικίας 15 έως και 18 ετών, συμμετέχουν με μεγάλο ενθουσιασμό στο δημοφιλές, παγκόσμιο πρόγραμμα/διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση – Company Program 2024» του JAGreece που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Οι μικροί «startuppers», που ξεκίνησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, είναι τώρα έτοιμοι να παρουσιάσουν τα έξυπνα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο αγοραστικό κοινό και την κριτική επιτροπή του JA Greece. Έχουν δημιουργήσει εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, πρωτότυπα προϊόντα τεχνολογίας, έξυπνα χρηστικά αντικείμενα, προϊόντα υγιεινής διατροφής, αλλά και κοινωνικές, περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές, τουριστικές και πολιτιστικές υπηρεσίες.

«Τα παιδιά μάς έχουν καταπλήξει με τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια οι ταλαντούχοι μικροί «επιχειρηματίες» αλλά και οι εκπαιδευτικοί, οι εθελοντές/στελέχη επιχειρήσεων και οι InspirationalMentors που εμπνέουν, ενθαρρύνουν και ενδυναμώνουν τα παιδιά. Σας περιμένουμε όλους και όλες στις Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις, να θαυμάσετε τι κατάφεραν τα παιδιά και να αγοράσετε τα έξυπνα προϊόντα που δημιούργησαν», δήλωσε ο Πρόεδρος ΔΣ του JA Greece, Αιμίλιος Κυριάκου.

Στη Μαθητική Εμπορική έκθεση της Αθήνας συμμετέχουν 57 Εικονικές Επιχειρήσεις από Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια, ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ., Εσπερινά και Ειδικά Σχολεία, της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου, ενώ στην Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν 46 Εικονικές Επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Λίγο μετά τις 09:00 η κριτική επιτροπή του JA Greece θα περάσει από όλα τα περίπτερα, θα πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με τις ομάδες και στις 14:30 θα απονεμηθούν 3 βραβεία σε κάθε εκδήλωση: «Καινοτομία Προϊόντος/Υπηρεσίας», «Καλύτερο Περίπτερο» και «Προώθηση Προϊόντος/Υπηρεσίας».

Oι Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις 2024 του JA Greece φιλοξενούνται για 10η χρονιά στο The Mall Athens και το Mediterranean Cosmos. «Ευχαριστούμε θερμά την LAMDADevelopment για την πολυετή, εξαιρετική φιλοξενία στα εμπορικά της κέντρα και χορηγία, καθώς και όλους τους υπόλοιπους χορηγούς του προγράμματος Μαθητική Εικονική Επιχείρηση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του JA Greece, Αργύρης Τζικόπουλος και τόνισε: «Χωρίς τους χορηγούς και υποστηρικτές μας δεν θα μπορούσαμε να υλοποιούμε αυτό το σπουδαίο, παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αλλάζει ζωές». «Είμαστε όλοι/ες ενθουσιασμένοι/ες και περιμένουμε να μας επισκεφθούν και πολλοί γονείς με τα παιδιά τους για να εμπνευστούν», είπε η υπεύθυνη του προγράμματος Εικονική Επιχείρηση Φωτεινή Τουρνή, εξηγώντας στη συνέχεια: «Όταν βλέπεις τι μπορούν να καταφέρουν τα παιδιά μέσα σε λίγους μήνες, καταλαβαίνεις πως όλα είναι εφικτά. Πολλά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες!».

Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης – Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024
Μediterranean Cosmos – Από τις 09.00 έως τις 15.00

Οι 46 Μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις 2024 που συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) είναι οι εξής: «1o gel volou» από το 1ο ΓΕΛ ΒΟΛΟΥ, «3T -TOP THERMO TECHNOLOGY» από το 1 Πειραματικό ΓΕΛ Καρδίτσας, «Ancient Guardians» από το Ιδιωτικό Λύκειο – Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Α.Ε., «Arbori» από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Anatolia, «AμeArt» από το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, «BBB: Blistering Biodegradable Blisters» το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, «Bee natural» από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ) ΙΝ.Α.Α Πευκών, «BIO AESTHESIS» από το ΓΕΛ Σούδας, «BLUE I (Intelligence)» από τα ΕΠΑΣ-ΙΕΚ Ξάνθης & ΕΠΑΣ Αλεξανδρούπολης, «Bottle Spa» από το ΓΕΛ Σούδας, «Cerealia» από το 1ο ΕΠΑ.Λ Διδυμότειχου Ευγένιος Ευγενίδης, «Creative Tensions Α.Ε.» από το 1ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης – Μανόλης Ανδρόνικος, «cyclogames» από το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Γιαννιτσών, «EC’H’O-PANEL» από το 10o Γενικό Λύκειο Λάρισας, «Eco Chimney Filter Company (E.C.F.C.)» από το 3ο Λύκειο Ιωαννίνων, «Electriωni» από το 2ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης – Λευκός Πύργος, «ENGLISHMANIA» από το ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης, «FEASY» από το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Σερρών – Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο, «FindDayPrice» από το 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας, «Greek Herbal Products» από το Εργαστηριακό Κέντρο Ορεστιάδας, «Kids Find Hobby» από το 3ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Καλοχώρι), «Lady Lunch» από το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ Γρεβενών, «Let’ s go» από το Ειδικό Γυμνάσιο -Λύκειο ΕΑΕ Κωφών- Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, «mAIschool» από το 2o ΓΕΛ Πυλαίας, «OLIVAPASTA» από το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ Μοιρών & 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου, «olivebee» από το Γυμνάσιο Νικήτης, «OLIVECARΕ» από το Γενικό Λύκειο Θεσπρωτικού, «OLYMPUS BLOCKCHAIN» από τα Εκπαιδευτήρια Πλάτων, «Oqulus» από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, «PATHWAY PINNACLE» από τα Εκπαιδευτήρια Πλάτων Κατερίνης, «PYRASPIS» από το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς & το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, «School Buddy» από το Γυμνάσιο-Λύκειο Αβδήρων Ξάνθης & το Γυμνάσιο Φερών Έβρου, «Smart Electronic Bin (SEB)» από το 1ο ΕΠΑ.Λ Δράμας, «SPACE SCHOOL EPANOMIS» από το 1ο Πρότυπο ΕΠΑ.Λ Επανομής, «Stalk Jet» από το 1ο ΕΠΑ.Λ Δοξάτου Δράμας, «The Sminth-Νutlers» από το Γυμνάσιο Σμίνθης, «Trips for Teens (T4T)» από το 24ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, «We see for you» από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, «Ε^4Κ-φραστές, της φύσης και της τέχνης» από το 1o E.E.E.EK Θέρμης, «Εικονική επιχείρηση Restassistant» από το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Λαμίας, «ΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ… από τον τόπο μας» από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Άργους Ορεστικού, «Μελισσομαγεία και ομορφιά» από το 1ο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο ΑΝ. Θεσσαλονίκης, «Παξιμα-δικά μας» από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Παύλου Μελά, «Περί(ηγηση) …. Τρικερίου» από το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Τρίκεριου, «ΣΟΥΦΕΡΝΩΝΑΦΑΣ ΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΜΑΣ» από το 1ο Ε.Ε.Ε.ΕΚ Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη και «ΧΑΡΤ-ΕΞ» από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Καβάλας.

Στα επόμενα στάδια του προγράμματος/διαγωνισμού «Εικονική Επιχείρηση 2024», οι μαθητικές ομάδες θα διεκδικήσουν το Public Choice Award σε ειδική ιστοσελίδα, στην οποία θα ψηφίζει το κοινό. Για τη συμμετοχή τους στον Πανελλαδικό Τελικό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2024» θα αξιολογηθούν από τα business plan, που θα καταθέσουν.