Ανάπτυξη 2,3%, σχεδόν τριπλάσια από το 0,8% που προβλέπει για την Ευρωζώνη, και ταχύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα το 2024, σύμφωνα με τις χειμερινές της προβλέψεις, όπου προβλέπει οριακά καλύτερες επιδόσεις και για το σύνολο της ΕΕ.

Ειδικότερα η Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις αναφέρει πως όσον αφορά στο 2024 και το 2025 η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,3% που είναι σχεδόν τριπλάσια από την αναθεωρημένη προς τα κάτω, στο 0,8%, (από 1,2%) ανάπτυξη που αναμένει  φέτος για την Ευρωζώνη, και 0,9% (από 1,3%) για την ΕΕ και αρκετά υψηλότερη από το 1,6% που προβλέπει για το 2025 για την Ευρωζώνη και 1,7% για το σύνολο της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το 2023 αναθεωρεί οριακά προς τα κάτω την ανάπτυξη στο 2,2% από 2,4% που προέβλεπε στις φθινοπωρινές της προβλέψεις τον Νοέμβριο, λόγω κυρίως της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία, όπως τονίζει, παρέμεινε σταθερός πυλώνας της οικονομικής μεγέθυνσης.

Ωστόσο, αναθεωρεί προς τα κάτω και την ανάπτυξη της ευρωζώνης από 0,6% που προέβλεπε τον Νοέμβριο στο 0,5%, που σημαίνει ότι η Ελλάδα είχε πέρσι ανάπτυξη υπερτετραπλάσια από την ΕΕ. Βασικοί οδηγοί για την ανάπτυξη φέτος αλλά και του χρόνου θα είναι οι επενδύσεις, λόγω κυρίως της έντονης κατασκευαστικής δραστηριότητας, αλλά και η υλοποίηση των έργων. Σημειώνει όμως και μια ποιοτική αλλαγή για τις επενδύσεις αναφέροντας ότι το ποσοστό επί του συνόλου τους αυξάνεται σε πιο παραγωγικές επενδύσεις όπως π.χ εξοπλισμός και μηχανήματα και μειώνεται για τις κατασκευές. Τονίζεται επίσης ότι λόγω των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης οι επενδύσεις στην Ελλάδα διευκολύνονται και στο επίπεδο της χρηματοδότησης με δεδομένη τη συνεχιζόμενη περιοριστική νομισματική πολιτική.

Θετική θα είναι και η συμμετοχή των εξαγωγών στην ανάπτυξη και των δύο ετών, ενώ η μεταβολή για την ιδιωτική κατανάλωση αναμένει ότι θα παραμείνει θετική μεν αλλά στα επίπεδα του 2023.

Πληθωρισμός

Ο ετήσιος πληθωρισμός σε όρους Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σημειώνεται ότι το 2023, υποχώρησε στο 4,2% από 9,3% που είχε φτάσει το 2022. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός ήταν υψηλότερος για την Ελλάδα φτάνοντας στο 5,3% πιέζοντας το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά μειώθηκε κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ έως τον Δεκέμβριο προμηνύοντας τη μείωση της ζήτησης.

Σε ό,τι αφορά το 2024 η Κομισιόν τονίζει η επιβράδυνση της αύξησης του ποσοστού απασχόλησης σε συνδυασμό με τις μισθολογικές αυξήσεις (όπως πχ η αύξηση του κατώτερου μισθού) είναι πιθανό να ασκήσουν λίγο μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες θα αντιστάθμιζαν την ελάφρυνση που θα είχαν οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας στον πληθωρισμό.

Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός σε όρους Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προβλέπει ότι θα μειωθεί πιο σταδιακά το 2024 και το 2025, σε 2,7% το 2024 και 2,2% το 2025 έναντι 3,2% και 2,2% που προέβλεπε στις εκτιμήσεις που έκανε τον περασμένο Νοέμβριο.