Μια νέα εστία ρύπανσης «σιγοκαίει» στον Πολύγυρο, αυτή τη φορά στον χώρο του αμαξοστασίου απορριμματοφόρων, κοντά στα παλιά σφαγεία του Πολυγύρου. Εκεί, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και στο βίντεο του XalkidikiPolitiki, μέσα σε σκάφη, «καπνίζει» ένα στρώμα του οποίου απομένουν μόνο τα ελατήρια πλέον.

Οι εικόνες δείχνουν ότι σε κάποια χρονική στιγμή, για κάποιον λόγο, μπήκε φωτιά στον συγκεκριμένο όγκο σκουπιδιών, εντός ή εκτός της σκάφης, από κάποιον, ερήμην, ή εις γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών καθαριότητας και των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Στο ρεπορτάζ τίθενται ερωτηματικά για να δοθούν ανάλογες απαντήσεις. Ωστόσο, τα γεγονότα που προηγήθηκαν είναι αδιαμφησβήτητα:

  1. Ανεξέλεγκτη φωτιά σε άτυπη και παράνομη χωματερή της Ολύνθου, επι δεκαημέρου και άνω.
  2. Συγκέντρωση απορριμμάτων και φωτιά σε έκταση πλησίον της παραλίας στην Ορμύλιας.
  3. Ανεξέλεγκτη συγκέντρωση απορριμμάτων σε δύο διαφορετικά σημεία (κέντρο – απόκεντρο) εντός του Πολυγύρου
  4. Άτυπη χωματερή στη Γαλάτιστα με ογκώδη, μπάζα κλπ.

Ο δήμος Πολυγύρου μας εξήγησε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να δρομολογηθούν μόνιμες και σοβαρές λύσεις όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων και ογκωδών.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Γιώργος  Εμμανουήλ μας έδωσε την εξής γραπτή απάντηση:

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του  Δήμου Πολυγύρου, ασχοληθήκαμε με το πρόβλημα των άτυπων σημείων συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων και μπάζων. Δυστυχώς αυτό που έχουμε παραλάβει από την προηγούμενη διοίκηση δεν τιμάει τον Δήμο.

Με τους πενιχρούς πόρους που έχουμε προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ωστόσο δεν  διαθέτουμε κάποιο μαγικό ραβδί για να διορθώσουμε την κατάσταση μέσα σε ένα μήνα.

Άξιο προβληματισμού θεωρώ το γεγονός, ότι από τη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση, κάποιοι άρχισαν να αναδεικνύουν την τραγικότητα της κατάστασης, η οποία προφανώς δημιουργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης εξαιρετικά ύποπτες βρίσκω και τις φωτιές που προκλήθηκαν “από αγνώστους” στα συγκεκριμένα σημεία, το τελευταίο διάστημα!

Στο πρώτο μου ταξίδι στην Αθήνα ως Δήμαρχος Πολυγύρου, έχω κλείσει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλη Γραφάκο, προκειμένου να συζητήσουμε για το θέμα, ενώ έχει προηγηθεί και συνάντηση στο γραφείο μου με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΝΑΚΕΜ, κ. Ηλία Δημητριάδη.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα,  με σεβασμό στο περιβάλλον και τους πολίτες, καλούμαστε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα, που για πολλά χρόνια λίμναζαν στο Δήμο Πολυγύρου.

Όποιος θέλει να ασκήσει κριτική στο έργο μας, είμαστε εδώ. Δεν πρόκειται όμως να απολογηθούμε για λάθη και παραλείψεις της απερχόμενης διοίκησης».