Δηλώνουν Πολίτες – Οπλίτες και εκπαιδεύονται διαρκώς με αυτό το σύνθημα. Ρεαλιστική εκπαίδευση, σε πολλές περιπτώσεις πολύ διαφορετική από αυτήν που συνάντησαν ακόμα και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Ο λόγος, για τα μέλη της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Χαλκιδικής, μιας προσπάθειας εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών, που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και ενίσχυση του θεσμού της Εφεδρείας, επ’ ωφελεία των ενόπλων δυνάμεων και της εθνικής αμύνης της Πατρίδας μας.

Ο σημερινός Πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ Χαλκιδικής, είναι ο Έφεδρος Λοχαγός Ειδικών Δυνάμεων, Πολιτικός Μηχανικός στο Επάγγελμα Γεώργιος Τσάτσαρος, ο οποίος μίλησε στο XalkidikiPolitiki για τον σκοπό και τον ρόλο της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων.

Κ. Τσάτσαρε, τι ακριβώς είναι η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων;

Η ΛΕΦΕΔ Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ- Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Νομού Χαλκιδικής είναι μια προσπάθεια συνειδητοποιημένων εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών, Ελλήνων πολιτών που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και ενίσχυση των μεταξύ αυτών αναπτυχθέντων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας σχέσεων, δεσμών και ιδεών και ιδίως η καλλιέργεια του εθελοντισμού, της φιλοπατρίας, της πειθαρχίας και του αλτρουισμού επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Εθνικής Άμυνας της Πολιτικής Προστασίας και κάθε μορφής Φιλανθρωπικής – Ανθρωπιστικής Οργάνωσης της χώρας μας.

Πότε ιδρύθηκε και από ποιον;

Η ΛΕΦΕΔ Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Νομού Χαλκιδικής ιδρύθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής το έτος 2012, τα ιδρυτικά της μέλη ( οκτώ – δυο από την Γαλάτιστα και έξι από τον Πολύγυρο στην πλειοψηφία τους έφεδροι των ειδικών δυνάμεων και έφεδροι αξιωματικοί ) συμμετείχαν σε εκπαιδεύσεις και επιχειρήσεις Πολίτικης Προστασίας από το 2005 έχοντας πολυετή εμπειρία σε αντίστοιχα προϋπάρχοντα σωματεία και ακόμη και σήμερα αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Λέσχης.

Που εδρεύει;

Η ΛΕΦΕΔ Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Νομού Χαλκιδικής έχει έδρα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής  στο κτίριο του Παλαιού Ραδιοφωνικού Σταθμού στην Περιοχή Πουρναρες. Εκτός της κυρίας έδρας η Λέσχη μας έχει επιχειρησιακές ομάδες στην Γαλάτιστα και στην Κασσάνδρα.

Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη της και αυτή τη στιγμή πόσα μέλη αριθμεί;  

Μέλος της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης (άνδρας η γυναίκα ) έχει υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας, ακόμα και αν στην συνέχεια κατατάχτηκε στα σώματα ασφαλείας, επίσης Εθελοντής Μέλος η Αθλούμενο Μέλος της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης (άνδρας η γυναίκα ) ανεξάρτητα εάν έχει υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μέλη που εγγράφονται, είναι δόκιμα μέλη για ένα έτος και υπάρχει η δυνατότητα απόρριψής οποιουδήποτε μέλους στην δυσάρεστη περίπτωση που αυτά προβούν σε παράνομες ή αντισυνταγματικές πράξεις. Σήμερα η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ αριθμεί 78 εγγεγραμμένα μελή!

Πρόεδρε ποιοι είναι οι σκοποί της και που δίνεται βαρύτητα; 

Σκοποί της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
α) Η συγκέντρωση σε ένα φορέα όλων των πολιτών (ανδρών και γυναικών), που υπηρέτησαν ως κληρωτοί, έφεδροι υπαξιωματικοί και έφεδροι αξιωματικοί στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ανεξαρτήτως όπλου ή κλάδου.
β) Η διοργάνωση, συμμετοχή και εκπροσώπηση της Ελλάδας και των εφέδρων σε πάσης φύσεως στρατιωτικές, ιστορικές, πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
γ) Η ανάπτυξη συνεργασίας και οργανικής σύνδεσης των εφέδρων με τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την επιχειρησιακή αξιοποίηση της εφεδρείας εντός των ενόπλων δυνάμεων.
δ) Η συνεργασία, πέραν των ενόπλων δυνάμεων, με άλλους κρατικούς φορείς, όπως την Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Λιμενικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία κλπ, για την εκτέλεση εθνικού και κοινωνικού έργου. Προς τούτο, η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ διαθέτει εθελοντικές ομάδες κοινωνικής προσφοράς και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, σεσυνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της οποίας είναι μέλος με Αριθμό Μητρώου 9/2014.

Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ δίνει ιδιαίτερο βάρος σε πόρους, εκπαίδευση, προσωπικό και εξοπλισμό στην πρόσφορα της στην Πολιτική Προστασία καθώς αποτελεί μέγιστο καθήκον για εμάς η προστασία των πολιτών και η περιουσία τους όπως και η προστασία κρατικών υποδομών.
ε) Κύριο μέλημα της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ είναι η εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική) των μελών της, ώστε να είναι έτοιμα και έμπειρα όταν οι ανάγκες το απαιτήσουν.
Δύο φορές την εβδομάδα διεξάγονται εκπαιδεύσεις με χρήση μέσων εξομοίωσης με σκοπό την ρεαλιστική εκπαίδευση των μελών της σε στρατιωτικά αντικείμενα και αντικείμενα πολιτικής προστασίας.

Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ λαμβάνει επιπλέον μέρος σε εθνικούς στρατιωτικούς αγώνες, με σκοπό την πρακτική εκπαίδευση και εμπλουτισμό των γνώσεων των μελών της.

Μιλήστε μας για τις δράσεις, τις συμμετοχές της ΛΕΦΕΔ σε εκδηλώσεις κ.α., καθώς και για το έργο της.

Ενδεικτική δραστηριότητα μας:
α) Συμμέτοχη μας κάθε χρόνο ( είτε ως τμήμα της διοργάνωσης είτε ως ασκούμενο τμήμα ) στην άσκηση “Μακεδονομάχος” που είναι μια ετήσια πανελλήνια στρατιωτική άσκηση εφέδρων, η οποία διοργανώνεται από τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) Θεσσαλονίκης.

Επάνδρωση πύρο-φυλακίων Πολυγύρου και Ταξιάρχη κατά τους θερινούς μήνες στον ΔΗΜΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ.

β) Εκπομπή περιπόλων πυροπροστασίας κατά τους θερινούς μήνες σους ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, ΣΙΘΩΝΙΑΣ και ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.

γ) Συμμέτοχη μας σε κατασβέσεις δασικών πυρκαγιών σε όλο τον Νομό – Άγιο Όρος.

δ) Συμμέτοχη μας σε εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις από φορείς σε στρατιωτικά αντικείμενα η αντικείμενα πολιτικής προστασίας.

ε) Συνδρομή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με οχήματα για την μεταφορά πυροσβεστών.

ζ) Εθελοντική συλλογή και πρόσφορα υλικών – στήριξη του ΓENIKOY ΝOΣOKOMEIΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ και της ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ κατά την αρχική φάση της πανδημίας.

η) Συμμέτοχη μας σε έρευνες για διάσωση αγνοούμενων στην Δήμο Πολυγύρου και Αριστοτέλη.

θ) Κάλυψη κοινωνικών εκδηλώσεων όπως η συναυλία της ΣΟΝΕ, ο αγώνας ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ RUN, το Ράλι ΔΕΘ, ο αγώνας CHOLOMON TRAIL, εκδηλώσεις του Δήμου Πολυγύρου κα.
ι) Συμμέτοχη μας στην ΑΣΚΗΣΗ εκκένωσης του ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

κ) Συνεργασία και συνδρομή στην Ιερά Μητρόπολη ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ

λ)
Συνδρομή της ΛΕΦΕΔ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Χαλκιδική 01/07/2019 στους ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΚΑΙ ΣΙΘΩΝΙΑΣ.


μ) Η Λέσχη διατηρεί ενεργή ομάδα Ραδιοερασιτεχνών.


ν) Η Λέσχη διατηρεί ενεργή ομάδα Αυτοδυτών.


ξ) Η Λέσχη διατηρεί ενεργή ομάδα αθλητών πρακτικής σκοποβολής, σκοποβολής σταθερού στόχου, και κινητού πήλινου στόχου.
ο) Η Λέσχη διατηρεί ενεργή ομάδα χειριστών μη επανδρωμένων αεροχημάτων.


π) Η Λέσχη διατηρεί ενεργή ομάδα χειριστών και κατόχων οχημάτων 4Χ4.


ρ) Συνδρομή της ΛΕΣΧΗΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ στην εκπαίδευση για το 2017 των ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΠΑΛΛΑΪΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ της ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ.


σ) 3 αποστολές της Λέσχης μας  για την διανομή τροφίμων και ρούχων στην Ειδομένη κατά την διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.


τ) 6 αποστολές της Λέσχης μας  για την διανομή τροφίμων, νερού, ρούχων και επίπλων στους πλημμυροπαθείς της  Θεσσαλίας.


υ) Διοργάνωση από την ΛΕΣΧΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ της 9ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΆΣΚΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ το 2019


φ) Διοργάνωση από την ΛΕΣΧΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ημερίδων με αντικείμενα Πολιτικής Προστασίας.


χ) Διοργάνωση από την ΛΕΣΧΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τοπικών ασκήσεων σε στρατιωτικά αντικείμενα η αντικείμενα πολιτικής προστασίας.


ψ) Η ΛΕΣΧΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ διατηρεί εξειδικευμένο ηλεκτρομηχανολογικό και μη εξοπλισμό, εξοπλισμό ορεινής διάσωσης, πρώτων βοηθειών, επιχειρήσεων πλωτών μέσων, σεισμικών φαινόμενων, πλημμυρικών φαινομένων, καταυλισμών και αρωγής, δασοπυρόσβεσης και ειδικών μεταφορών.

ω) Πραγματοποίηση προσκυνηματικης πορείας 120 χλμ για τα 200 χρονιά από την Επανάσταση του 1821 Αγ Αναστασία – Συκιά.

Η ενδυμασία είναι πάντα απαραίτητη με ρούχα παραλλαγής;

Η ενδυμασία – στολή των μελών της ΛΕΣΧΗΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ είναι η αντίστοιχη στολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα αντίστοιχα διακριτικά, όμως ανάλογα με την περίσταση τα μελή μας φέρουν και διαφορετική ενδυμασία πχ Επιχειρήσεις Πολιτικής Προστασίας – πορτοκαλί ενδυμασία, κοινωνικές εκδηλώσεις χακί/άσπρο/πορτοκαλί πόλο.

Η ΛΕΦΕΔ έχει κάποια πηγή εσόδων;

Μοναδική πηγή εσόδων της ΛΕΣΧΗΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ είναι οι συνδρομές και οι έκτακτες εισφορές των μελών μας.

Οι εγκαταστάσεις – ο εξοπλισμός της ΛΕΦΕΔ πως αποκτήθηκαν και πως διατηρούνται; 

Οι εγκαταστάσεις της ΛΕΣΧΗΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ παραχωρηθήκαν από τον Δήμο Πολυγύρου και ανακαινίστηκαν με δαπάνες Δωρητών Χορηγών και με προσωπική εργασία των μελών της.

Ο εξοπλισμός της ΛΕΣΧΗΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ παραχωρήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, από τον Δήμο Πολυγύρου, τις Ένοπλες Δυνάμεις και Δωρητές – Χορηγούς.


Η διατήρηση συντήρηση κλπ του εξοπλισμού, των εγκαταστάσεων και του οχήματος της ΛΕΣΧΗΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ πραγματοποιείται με δαπάνες της Ιεράς Μητρόπολης Κασσάνδρειας και Δωρητών – Χορηγών.